AB, altıncı yaptırım paketi üzerinde anlaştı: Ambargo, Rusya’nın petrol ithalatının yüzde 90’ını etkileyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB, altıncı yaptırım paketi üzerinde anlaştı: Ambargo, Rusya'nın petrol ithalatının yüzde 90'ını etkileyecek

AB tarafından uygulanacak olan yeni yaptırım paketi, yıl sonuna kadar arzın %90’ını etkileyecek olan Rusya Federasyonu’ndan petrol ithalatının yasaklanmasının yanı sıra Sberbank’ın SWIFT ve kişisel yaptırımlarla bağlantısının kesilmesini sağlıyor.

30 Mayıs akşamı Avrupa Birliği, Ukrayna’nın işgaliyle bağlantılı olarak Rusya’ya karşı altıncı yaptırım paketi üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bunun Rus petrol ithalatının yüzde 90’ınını etkileyeceğini söyledi.

Ukrayna, Erdoğan’a Putin ile müzakere konusunda yanıt verdi

Twitter’da bir mesaj yayınlayan Michel “Yaptırımlar Rusya’nın petrol ithalatının %75’ini hemen etkileyecek. Yıl sonuna kadar Avrupa’dan ithal edilen Rus petrolünün %90’ı yasaklanacak” diye yazdı.

AB zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Michel yaptırımların Rusya’nın askeri makine alımları için en büyük finansman kaynağını keseceğini de sözlerine ekledi.

Petrolün boru hatlarından tedarik edildiği AB ülkeleri için istisnalar yapıldığını kaydederek “Bugün alınan karar sadece Macaristan için değil, ülkelerdeki durum da dikkate alınarak verilmiş bir karardır” dedi.

Buna karşılık Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Hırvatistan’daki Adriyatik boru hattının Macaristan’a tedarik edilen Rus petrolünün yerine kullanılacağını söyledi. Bu petrol boru hattının kapasitesini artırmak 45-60 gün sürüyor, ancak daha sonra ülke Rusya Federasyonu’ndan petrol almayı bırakacak.

Zelenskiy, Rusya’da darbe olasılığını değerlendirdi: “Hepsi ondan korkuyor”

Ursula von der Leyen “Bu da yatırım gerektiriyor ve Rus petrolünden farklı olduğu için bu petrolün rafine edilmesi süreci güncellenmeli. Tüm bu kriterleri yerine getirmek için belirli zamanımızın ve eylemlerimizin olması iyi ve böylece Macaristan Rus petrolünden kopabilecek.” dedi.

Altıncı paket ayrıca Sberbank’a yönelik yeni kısıtlamalar, özellikle de SWIFT sisteminden bağlantısının kesilmesi, üç Rus medya kuruluşunun daha yasaklanmasını ve kişisel yaptırımlar içeriyor. Zirve sırasında AB liderleri, Ukrayna’ya 9 milyar avroluk makro-finansal yardım sağlama konusunda da anlaşmaya vardılar. AB büyükelçileri gerekli yasal kararı 1 Haziran’da verecek.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com