Ukrayna, Erdoğan’a Putin ile müzakere konusunda yanıt verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: Yoksulluğa sürüklenmiş Rus askerleri, Ukrayna'da yağma derdine düştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukraynalı ve Rus mevkidaşları Vladimir Zelensky ve Vladimir Putin’i ortak konferans görüşmesi yapmaya davet etmesinin ardından Ukrayna ön muvafakatini verdi. Putin bunu kabul ederse, Ukrayna tarafı konferans formatında müzakerelere hazır.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Basın Sekreteri Sergey Nikiforov, Putin’in kabul etmesi halinde Ukrayna tarafının böyle bir müzakere formatını değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

Zelenskiy, Rusya’da darbe olasılığını değerlendirdi: “Hepsi ondan korkuyor”

Nikiforov “Bunun ne kadar doğru olduğunu söyleyemem: bu anlaşmalar Türkiye Cumhurbaşkanı ile Rusya arasında gerçekleşti. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı makamının konumuna gelince, Rusya Devlet Başkanı böyle bir teklife rıza verirse onu da değerlendireceğiz.” dedi.

Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov şimdiye kadar sadece Putin ile Erdoğan arasındaki ikili görüşmeyi doğruladı.

Zelenskiy’nin Putin ile görüşmesi:

Rusya’nın Ukrayna’yı kapsamlı bir şekilde işgalinin başlangıcından bu yana Türkiye, müzakerelerde arabulucu rolünü üstlendi ve 29 Mart’ta İstanbul’da Ukrayna ve Rus heyetlerinin bir toplantısı düzenledi. Ancak işgalcilerin Buça’daki savaş suçlarının ortaya çıkması üzerine müzakereler donduruldu.

28 Nisan’da Erdoğan, Putin ile telefonda görüştü ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Ukrayna ile müzakerelerin yeniden başlatılmasını tavsiye etti.

Nisan ayı sonunda, Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Zelenskiy ve Putin’in yakın gelecekte yüz yüze görüşebileceğini söyledi. Ancak görüşme bir türlü gerçekleşmedi.

Rusya’nın Ukrayna’daki asker kaybı 30 bini aştı. Günde ortalama 150 asker kaybetti.

29 Mayıs’ta Erdoğan, Zelenskiy ve Putin ile ayrı ayrı görüştüğünü duyurdu.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yayınlanan mesajda Erdoğan görüşme öncesinde “Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bir an önce barış içinde biteceğine inanıyoruz ancak durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor gibi görünüyor. Pazartesi günü hem Rusya hem de Ukrayna ile telefon görüşmesi yapacağım” demişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com