Ankara’da bir caddeye Ukraynalı bilim adamı Agatangel Krımskiy’nin adı verilecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna büyükelçiliğinin bulunduğu Ankara’daki caddeye Ukraynalı bilim adamı Agatangel Krımskiy’nin adı verilecek.

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Andriy Sibiga, Facebook sayfasında konu hakkında gelişmeleri belirterek “Bu yıl 150. doğum günümüzü kutladığımız Agatangel Krımskiy’nin adının, başkentin caddelerinden birine verilmesi başvurumuza Türk tarafından olumlu yanıt aldık. Bundan böyle büyükelçiliğimizin bulunduğu cadde onun adını taşıyacaktır. Sadece birkaç formaliteyi bekliyoruz.” diye yazdı.

Ayrıca büyükelçiye göre, yakında Ankara’nın merkezinde, Türkiye’nin başkentinin en prestijli lokasyonlarından birinde, şu anda iyileştirme aşamasında olan Ukrayna Parkı açılacak. Yerel makamların bunu oluşturma kararı da verildi.

Sibiga, “Sürekli ve her zaman hissettiğimiz destekleri ve çok yönlü yardımları için Türk tarafına içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Dolayısıyla, hedefimiz ‘Türkiye’de Daha Fazla Ukrayna’ dolu dolu olmaya devam ediyor.” dedi.

Agatangel Krımskiy kimdir?

Agatangel Krımskiy

Babası Lipka Tatarı, annesi ise Ukraynalı olan, onlarca dili anadil seviyesinde konuşan, Türkçe üzerine çalışmaları ve eserleri ile de tanınan dilbilimci Agatangel Krımskiy Türk asıllı bir bilim adamı olarak Türkiye ve Ukrayna için önemli bir kişiliktir.

15 Ocak 1871’de doğan Krımskiy Moskova Lazarev Doğu Dilleri Enstitüsü (1894) ile Moskova Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesini (1896) bitirmiştir. 1896-1898 yılları arasında dil öğrenmek ve araştırma yapmak üzere Suriye ve Lübnan’da bulunmuş ve ardından 1900 senesinde Profesör olmuştur. 1898-1918 yıllarında Lazarev Doğu Dilleri Enstitüsü İslam Tarihi Kürsüsü’nde çalışmış; burada Doğu dilleri (Arapça, Farsça ve Türkçe) ve edebiyatları dersleri vermiştir. Çarlık rejiminin dağılmasının ardından Ukrayna’ya dönmüştür. Ukrayna Bilimler Akademisi’nin kurucuları arasında yer alıp 1918-1941 yıllarında Kiev Üniversitesi’nde çalışmıştır. 1930’lu yıllarda Sovyet Rusyası’nın Türkoloji Repressiyası politikasıyla baskı altına alınmış ve 1941’de Kazakistan’ın Kostanay şehrine sürgün edilmiş ve burada hapse atılmıştır. 1942’de ise hapishanede hayatını kaybetmiştir. Ukrayna’da üzerinde Agatangel Krımskiy’in “Bir Ukrainofil olmam gerektiğini oldukça bilinçli şekilde anladım” sözleri yazan madeni para da basılmıştır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com