Rusya Ukrayna’ya dönüyor: Oligarklar, suçlular ve yerel seçkinler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

26 Ekim’de Londra’da İngiliz araştırmacı gazeteci Tim White tarafından hazırlanan “Rusya Ukrayna’ya dönüyor: oligarklar, suçlular ve yerel seçkinler” adlı seride Ukrayna ve diğer Doğu Avrupa ülkelerindeki Rus ajan ağlarının yoğunlaşmasından kaynaklanan yeni güvenlik tehditlerine yönelik ilk 30 dakikalık film yayınlandı.

Filmin yapımcısı, araştırmacı gazeteci Tim White, Rus melez etkilerine ilişkin yüksek profilli araştırmalarıyla tanınıyor. Bunlar arasında “Yalanlardan başka bir şey değil: Sahte haberlerle mücadele” (Rus propagandasını ve Kremlin’in melez etkilerini açığa vuruyor) ve “Tek Dünya Kupası, Bir Savaş, Yolsuzluk” (2018 FIFA Dünya Kupası’nın ev sahibi ülkesinin seçimi sırasında Rusya ile yozlaşmış işbirliği hakkında) var.

Yılın başından bu yana 50 bin Ukraynalı Polonya’da oturma izni aldı

Araştırma filmi hakkında gazeteci-yazar Gary Cartwright tarafından yayınlanan yazıyı Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Araştırmaya göre Rusya, Ukraynalı bölgesel seçkinler ve suç çevreleri arasında para ve güçlü müttefikler kullanmaya devam ediyor. 2014’ten bu yana etkisi önemli ölçüde zayıfladıktan sonra Ukrayna’daki varlığını güçlendirmeye çalışıyor. Rusya, planlarını gerçekleştirmeye yardımcı olmak için Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin yakın bağlantılarını da başarıyla manipüle ediyor.

Ukrayna’da yaşamak için en iyi şehirler (araştırma)

Dnipro kentindeki önemli sanayi merkezlerinden birindeki durum, Rus özel servislerinin yöntemlerini açıkça göstermektedir. Diğer stratejik şehirler olan Odessa ve Harkov ile birlikte Dnipro, Rusya tarafından Ukrayna’daki durum üzerinde etki yaratmanın araçlarından biri olarak görülüyor.

2014 yılında, Rus yanlısı eylemciler Dnipro’da Rusya Federasyonu’nun Rus bayrağını göndere çekti. Bu, Kırım’ın ilhakından ve Doğu Ukrayna’daki savaştan önce bile oldu. Ancak Tim White, Dnipro şehrinin birleştiğini ve “Rus Baharı”nın başlangıcını durdurabildiğini söylüyor.

2015 yılında, Dnipro vatandaşları, kendisini yeni Rus-Ukrayna savaşında bir vatansever ve aktif bir katılımcı olarak sunan Boris Filatov’u belediye başkanı seçti. Ancak altı yıllık iktidarı boyunca, Filatov’un yöntemleri ve bağlantıları, Rusların Dnipro belediye başkanını oyunlarına aktif olarak dahil ettiğine inanmak için bir neden veriyor.

Altı yıllık Filatov döneminin ana sonucu ise Dnipro’nun aslında merkezi hükümetin kontrolü altında olmamasıdır. Dnipro, Ukrayna Anayasası veya yasalarının geçerli olmadığı bir yerleşim bölgesi haline geldi. Canlı bir örnek yargı üzerindeki baskıdır. Temmuz ayında, Dnipro Amur-Nyzhnodniprovskyi Bölge Mahkemesi belediye meclisine karşı karar verdi. Ardından Boris Filatov, Bölge Mahkemesinin suyunun kesilmesini emretti. Aynı zamanda, Facebook sayfasında da bu durumu alenen övündü.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Bayraktar’ı militanlara karşı ilk kez kullandı. Ne biliniyor?

Dnipro belediye başkanı, Ukrayna yasalarındaki boşlukları kullanarak, Dnipro vatandaşları tarafından genellikle “Filatov’un özel ordusu” olarak adlandırılan kendi güç yapısını, Belediye Muhafızlarını yasallaştırdı. Genellikle, şehir bütçesinden (yılda 2 milyon dolar) finanse edilen bu yapı, güç kullanımında sadece devlet tekeli olmasına rağmen, polisin işlevlerini üstlenmektedir. Belediye Muhafızları, 2014 yılında Dnipro’daki Rus yanlısı ayaklanmaya (“Rus Baharı” olarak adlandırılan) katılan gerçek “Maidan karşıtı gaziler” olan suçlulardan oluşmaktaydı. Filatov’un uzun zamandır ortağı olan, güvenlik işinin sahibi ve şu anda Rusya yanlısı “Muhalefet Platformu – Yaşam İçin” partisinden Dnipropetrovsk bölge milletvekili Mikhailo Koşlyak‘ın Belediye Muhafızlarının koruyucusu olduğuna inanılıyor.

Aynı zamanda, şehrin aslında Boris Filatov’un yakın arkadaşı ve iş ortağı olan Gennadiy Korban başkanlığındaki “gizli” bir Belediye Başkanlığı var. Korban, Ukrayna’da “1 Numaralı Akıncı” olarak kabul ediliyor. Bir zamanlar, para kaçırma ve zimmete geçirmekten şüpheli. Aynı zamanda Igor Kolomoyskiy‘nin kendi iş imparatorluğunu kurmasına yardım eden adam olarak da bilinir. Kolomoyskiy, Privatbank fonlarını zimmetine geçirdiği için ABD yaptırımları altında. Ukrayna hükümetinin oligarkı kovuşturma konusundaki isteksizliği, ABD-Ukrayna ilişkilerindeki ana engellerden birisi olmaya devam ediyor.

Uzmanlara göre, bugün Dnipro’daki tüm kilit kararlar, Korban’ın yaşadığı “Amsterdam” kompleksinde, tüm demokratik prosedürleri göz ardı ederek ve sadece bu grubun çıkarlarını gözeterek alınmaktadır.

Filatov ve Korban, Moskova’nın sınırda doğrudan ajanları olarak kabul edilen, açıkça Rus yanlısı siyasi görüşlere sahip insanları şehri yönetmeye dahil ediyor. Uzun bir süre Filatov’un danışmanı, Kırım Özerk Cumhuriyeti Temyiz Mahkemesi eski başkanı Valeriy Çornobuk‘du. Çornobuk, meslektaşlarını Ukrayna’nın yeminine ihanet etmeye zorlamasıyla ve 2014’te Kırım’ın ilhakı sırasında Rus işgal yönetiminin yanında yer almasıyla tanınıyor.

Morgan Stanley, Ukrayna’nın 2021’deki GSYİH büyümesi tahminini yüzde 3.4’te tutuyor

Rus yanlısı güçler de Filatov’un bu grup için gerekli kararları almasına yardımcı oluyor. 2020 seçimlerinin ardından belediye meclisinde, kızının vaftiz babası Vladimir Putin‘in olduğu Viktor Medvedçuk liderliğindeki “Muhalefet Platformu – Yaşam İçin” partisi ile “Propozitsiya” (Öneri) partisinin (Filatov) yer aldığı bir koalisyon kuruldu.

Rus-Ukrayna savaşının gazileri, iş adamları, kamu aktivistleri ve bağımsız medya mevcut iktidardaki siyasi partiye karşı çıkıyor. Filatov, belediye muhafızlarının yardımıyla muhalefete baskı yapıyor. 2018’de düzinelerce girişimci, şehrin kamu hizmeti çalışanları tarafından büfelerinin yıkılması sırasında vahşice dövüldü. Temmuz 2021’de, Belediye Muhafızları, Filatov’a karşı hazırlanan ve yasadışı olarak kabul edilen reklamların kaldırılmasına çıkan birkaç televizyon kanalının muhabirlerine saldırdı.

Soruşturmaya göre, Filatov-Korban’ın grubunun Ukrayna Devlet Başkanlığı’nda ciddi etkisi olduğu görülüyor. Her şeyden önce, Ofis Başkan Yardımcısı olan Kiril Timoşenko aracılığıyla. O da Dnipro’dan. Timoşenko’nun kilit nüfuz kanalı, Korban ile birlikte lüks gayrimenkul sahibi olan ve yakın zamana kadar Korban’ın da kontrol ettiği “Ukrop” partisinden Dnipropetrovsk Bölge Konseyi üyesi olan babası.

Çok fazla siyasi gücün bir kişinin elinde toplanması, Ukrayna yasalarının sınırsız bir şekilde gözardı edilmesi, merkezi hükümetin otoritesine meydan okunması: tüm bunlar çok tehlikeli sinyallerdir. Benzer sinyaller Lugansk ve Donetsk’teki çatışmalardan önce de yaşandı. Rus özel servisleri, herhangi birini Rus yanlısı tarafı seçmeye nasıl zorlayabileceklerini göstererek, bölgesel seçkinleri ustaca manipüle etmektedir.

2021/22 pazarlama yılının ilk döneminde Ukrayna Türkiye’ye buğday ihracatını üçe katladı

Vladimir Zelenskiy, kendi çıkarları, ulusal çıkarları koruma ihtiyacı ve saldırgan devlet tarafından kontrol edilebilen bölgesel seçkinlerin iştahları arasında bir dengeyi ne kadar süre koruyabilecek? Ne yazık ki, bu sorunun henüz bir cevabı yok diye özetliyor Tim White.

Soruşturmanın yazarına göre bu, Ukrayna ve diğer Doğu Avrupa ülkelerindeki Rus ajanlarının ağlarının yoğunlaşmasından kaynaklanan yeni güvenlik tehditlerine ilişkin bir dizi soruşturmanın ilk 30 dakikalık videosu. Kamuya açık medya platformlarında hem İngilizce hem de Ukraynaca dillerinde izlenebilmektedir.

Videonun Ukraynaca altyazılı versiyonu:

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com