Ukrayna, 2022-2023’te 14 milyar dolar dış borç ödemeli

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU), SDR’lerin küresel dağıtımından elde edilen gelirler sayesinde Ukrayna’nın rezervlerini Nisan 2012’den bu yana maksimum seviyeye çıkarabildiğini ve Ağustos sonu itibariyle 31.6 milyar dolar olduğunu belirtiyor. 2022 – 2023 döneminde ise Ukrayna’nın yaklaşık 14 milyar dolar dış borç ödemesi gerekiyor.

Dolar

Ukrayna, alınan SDR’ler sonucunda Eylül ayındaki en yüksek ödemeler dönemini (3.1 milyar dolar) başarıyla geçti. Rezervler Eylül sonunda 28.7 milyar dolara düşmesine rağmen, IMF kriterinin gerektirdiği minimum %90’ın üzerinde kaldı.

NBU, IMF ile işbirliğinin diğer resmi finansman ve uluslararası sermaye piyasalarına erişim sağlayacağını belirtiyor. Dolayısıyla 2021 sonunda rezervlerin artarak önümüzdeki iki yıl içinde 30-31 milyar dolar civarında olması IMF yeterlilik kriterine göre gereken minimum seviyeyi karşılaması bekleniyor.

Rusya Ukrayna’ya dönüyor: Oligarklar, suçlular ve yerel seçkinler

Aynı zamanda, önceki tahminlerle karşılaştırıldığında, biraz daha zayıf bir sermaye girişi beklendiği belirtilirken “Dış sürdürülebilirliğe yönelik riskler gerçekleşmedi. Krizin kur şokları olmadan geçmesi ve IMF ile işbirliği de dahil olmak üzere dış finansmana erişimin sürdürülmesi sayesinde, 2021’in ilk yarısının sonunda Ukrayna’nın GSYİH’ye göre dış borcu %75.2 ile 2014’ten bu yana en düşük seviyesine düşerken, kısa vadeli borçları da 2009’dan beri en düşük seviye olan % 28.4 olarak gerçekleşti.” denildi.

NBU’ya göre daha fazla ekonomik büyüme ve dengeli makroekonomik ve maliye politikaları nedeniyle bu oranın daha da düşmesi bekleniyor. Mesajda “Yeterli düzeyde bir rezerv, bir güvenlik tamponu olarak hareket etmeye ve dış borcun ödenmesi için likidite sağlamaya devam edecektir. Özellikle, 2022 – 2023 döneminde, Ukrayna’nın yaklaşık 14 milyar dolar dış borç ödemesi gerekiyor. Bu nedenle, IMF ile devam eden işbirliği ve yapısal reformların gerçekleştirilmesi, yatırımcıların ilgisinin korunmasına ve ödemeler için gerekli finansmanın çekilmesine olanak sağlayacaktır.” denildi.

Ukrayna’da su kalitesi iyileştirilecek; su temin hatlarına bakım yapılacak

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com