Avrupa, ambargo öncesi Rusya’dan motorin alımını artırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupalı tüccarlar, alternatif kaynakların sınırlı kalması nedeniyle Şubat ayında yürürlüğe girecek AB yasağı öncesinde bölgedeki tankları Rus dizeliyle doldurmak için acele ediyorlar.

Reuters’de çıkan habere göre Avrupa Birliği, 5 Şubat’tan itibaren dizel yakıt üretiminin büyük ölçüde bağlı olduğu Rus petrol ürünlerinin ithalatına yasak getirecek. Bu, 5 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan Rus petrolü yasağını takip edecek.

Rusya önümüzdeki günlerde yeni bir büyük saldırıya mı hazırlanıyor?

Enerji analitiği şirketi Vortexa’nın kıdemli piyasa analisti Pamela Munger‘e göre, Amsterdam-Rotterdam-Antwerp (ARA) depolama bölgesine giden Rus dizelinin yüklemeleri, Ekim ayına göre %126 artarak 1-12 Kasım tarihleri arasında günlük 215 bin varile yükseldi.

Rusya’dan Avrupa’ya yapılan dizel yakıt ithalatı, Ekim ayında %39’a kıyasla Kasım ayında Avrupa’ya yapılan toplam yakıt ithalatının %44’ünü oluşturdu.

Avrupa’nın Rusya’ya olan yakıt bağımlılığı Şubat ayında Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana %50’den fazla düşmüş olsa da, Rusya kıtanın en büyük dizel yakıt tedarikçisi olmaya devam ediyor.

FGE’nin pazar analisti Eugene Lindell, “AB’nin Rus hacimlerini değiştirmek için günde yaklaşık 500-600 bin varil dizel yakıt sağlaması gerekecek, ikame ABD’nin yanı sıra Süveyş’in doğusundan, özellikle Orta Doğu ve Hindistan’dan gelecek” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com