Stefanişina: Ukrayna, savaş bitmeden de AB’ye katılabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa ve Avrupa-Atlantik Bütünleşmesinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişina, Ukrayna’nın savaş bitmeden de AB’ye katılabileceğini söyledi. Başbakan yardımcısı, üyelik söz konusu olduğunda savaşın dinamiklerinin belirleyici bir faktör olmayacağını kaydetti.

Stefanişina, Kanada’da Halifax Güvenlik Konferansı oturum aralarında gazetecilerin bir sorusunu yanıtlarken, “Zamanla ilgili herhangi bir tahminde bulunmayacağım ancak iş üyelik söz konusu olduğunda savaşın dinamikleri belirleyici bir faktör olmayacak. Savaş nihayet bitmemiş olsa bile AB’ye katılabiliriz.” dedi.

Başbakan yardımcısı, savaşın hangi unsurlarının Ukrayna’nın AB’ye katılımının pratik bir düzeye geldiği zamana kadar sürebileceğini belirtmedi, ancak daha önce Ukrayna ve AB’nin işgal altındaki bölgelerin varlığına rağmen bir ticari siyasi anlaşma imzaladığını hatırlatarak “Kırım ilhak edildiğinde ve Donetsk ve Lugansk bölgelerinde savaş çıktığında Ortaklık Anlaşması’nı imzaladığımızı ancak bunun serbest ticaret bölgesinin açılmasını etkilemediğini, bununla ilgili ayrı bir çekince bile bulunmadığını hatırlatmak isterim.” diye vurguladı.

Ukrayna’nın AB üyeliği: bilinenler

28 Şubat’ta Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyelik başvurusunu imzaladı.

23 Haziran’da Avrupa Konseyi, Ukrayna’ya Avrupa Birliği’ne üyelik adayı statüsü verdi.

21 Ağustos’ta, AB’nin Ukrayna temsilciliği başkanı Matti Maasikas, AB’nin gelecek yıl Avrupa topluluğuna katılmaya aday bir ülke statüsünü korumak için Ukrayna’nın bu tavsiyeleri uygulamasını analiz edeceğini söyledi.

Şu anda Ukrayna, AB’ye katılmak için gerekli şartların %70’ini yerine getirdi. Başbakan Şmigal, ülkenin 2024’ün sonuna kadar Avrupa Birliği’ne katılmaya tamamen hazır olma planlarını açıkladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com