Zelenskiy “Çifte vatandaşlık” olarak bilinen yasayı parlamentoya sundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

“Ukrayna Vatandaşlığı Hakkında Kanun”da Cumhurbaşkanı tarafından önerilen değişiklikler, Ukrayna Anayasası’nda yer alan tek vatandaşlık ilkesinin korunmasını ve Ukrayna vatandaşlığı almak isteyen kişinin kendisini yalnızca Ukrayna vatandaşı olarak tanıdığına dair bir deklarasyonun sunulmasını öngörüyor.

Pasaport Ukrayna

Vladimir Zelenskiy’nin 2 Aralık’ta sunduğu yasa tasarısı metni “çifte vatandaşlık” veya “çoklu vatandaşlık” terimlerini kullanmıyor .

Mevcut “Ukrayna Vatandaşlığı Hakkında” yasasında olduğu gibi, yasa tasarısı, Ukrayna vatandaşlığına ilişkin mevzuatın “tek vatandaşlık – Ukrayna’nın yönetim birimleri içerisinde idari vatandaşlık olasılığını dışlayan Ukrayna devletinin vatandaşlığı” ilkesine dayandığını belirtmektedir.”

Kelimenin tam anlamıyla başka ülke vatandaşlığına geçen bir Ukraynalı veya Ukrayna vatandaşlığına geçen bir yabancı için Ukrayna ile olan ilişkilerde durum şu: “Ukrayna vatandaşı yabancı bir devletin (yabancı devletlerin) vatandaşlığını edinmişse, o zaman Ukrayna ile yasal ilişkilerde sadece Ukrayna vatandaşı olarak tanınır.

Bir yabancı Ukrayna vatandaşlığı aldıysa, Ukrayna ile yasal ilişkilerde sadece Ukrayna vatandaşı olarak tanınır.

Ukrayna vatandaşlığını kabul etmenin şartlarından biri “bir yabancı tarafından Ukrayna vatandaşı olarak tanınma beyanı veya yabancı vatandaşlığı sona erdirme yükümlülüğü veya yabancı vatandaşlıktan çıkma ve kendini yalnızca Ukrayna vatandaşı olarak tanıma beyanı; ya da Ukrayna vatandaşı veya yabancı vatandaşlığın bulunmadığına dair bir beyan sunmasıdır.”

Özellikle, “yabancı vatandaşlıktan çıkma ve kendini yalnızca Ukrayna vatandaşı olarak tanıma beyanı” şu kişiler tarafından sunulabilir: Ukrayna’da mülteci statüsü veya sığınma hakkı verilmiş olan yabancılar; Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde veya Ulusal Muhafız Teşkilatında görev yapan veya görev yapmış yabancılar ile bu kişilerin eşleri, kocaları veya çocukları; Ukrayna’ya üstün hizmetleri olanlar veya Ukrayna vatandaşlığına kabul edilmeleri Ukrayna için devlet yararına olanlar; saldırgan veya işgalci devletin vatandaşı olan ve menşe ülkelerinde siyasi zulme maruz kalan kişiler vb.

Yabancı vatandaşlığı sona erdirme yükümlülüğü devam edecek

Yasa tasarısında ilgili bölüm şu şekildedir: Ukrayna vatandaşlığı için başvuran bir yabancının veya Ukrayna devletinin göç riski devletleri listesinde yer alan bir devletin vatandaşı (tebaası) olan yasal temsilcisinin bunu onayladığı bir belge sunmalıdır. Ukrayna vatandaşlığının kazanılmasından sonra, başka bir devletin vatandaşlığını (tebaası) veya diğer devletlerin vatandaşlığını (tebaası) sona erdirecek ve Ukrayna vatandaşlığını kazandığı andan itibaren iki yıl içinde başka bir ülkenin vatandaşlığının (tebaası) sona ermesine ilişkin bir belge sunacaktır.

Google, Ukrayna’daki bireylere sunduğu ücretli hizmetlere yüzde 20 KDV ekliyor

Böyle bir beyan, yabancı vatandaşlığı sona erdirmeyi taahhüt etmiş kişiler tarafından sunulabilir, ancak yabancı vatandaşlığın (vatandaşlığın) sona erdirildiğine dair bir belge alamamalarının sebepleriyle farklı işlemler uygulanacaktır.

Vatansız kişiler tarafından “Yabancı vatandaşlık bulunmadığına dair beyan” sunulur.

Yabancılar ve vatansız kişiler, Ukrayna vatandaşlığını elde etmek veya geri yüklemek için biyometrik verilerini sağlamaları gerekmektedir.

Bir kişi, insanlığa karşı bir suç işlemiş veya soykırımda bulunmuşsa, Ukrayna’da ciddi veya özellikle ağır bir suç işlemekten hüküm giymişse, mevzuat tarafından tanınan başka bir devletin topraklarında Ukrayna mevzuatı tarafından ağır veya özellikle ağır suç olarak tanınan bir eylemde bulunmuşsa, bölgesel köken nedeniyle Ukrayna vatandaşlığını kazanamaz.

Kanun taslağının 20. maddesi, Ukrayna vatandaşlığının kaybı için aşağıdaki gerekçeleri sağlar:

1) Ukrayna topraklarında yabancı bir devletin vatandaşlığına (vatandaşlığına) sahip olan yetişkin bir Ukrayna vatandaşı tarafından bir yabancının pasaport belgesinin kullanılması, bunun sonucu olarak ulusal güvenliğe, Ukrayna’nın ulusal çıkarlarına yönelik tehditler oluşturur;

2) Yanlış bilgi, sahte belge, yabancı vatandaşlığı sona erdirme yükümlülüğünü yerine getirmeme vb. sonucunda bir kişi tarafından Ukrayna vatandaşlığının elde edilmesi;

3) Ukrayna Verkhovna Rada tarafından saldırgan veya işgalci bir devlet olarak tanınan bir devlette, askerlik hizmeti sırasında Ukrayna vatandaşlığına sahip olan kişiler tarafından bir sözleşme kapsamında askerlik hizmetinin tesis edilmesi.

Nikolayev’deki Olvia limanı 3.4 milyar UAH’a Katarlı bir şirkete devredildi

Yasa tasarısı, “Ukrayna vatandaşının ikamet ettiği yerden bağımsız olarak Ukrayna vatandaşlığının korunmasını” sağlıyor. Aynı zamanda, sürekli olarak yurtdışında ikamet eden bir Ukrayna vatandaşı, başvurusu üzerine Ukrayna vatandaşlığından çıkabilir.

Diğer şeylerin yanı sıra, vatandaşlıkla ilgili tüm verilerin Birleşik Devlet Demografik Kaydı’na girilmesi planlanmaktadır.

Kamu görevlileri yabancı vatandaşlığı olmadığını beyan etmelidir

Vatandaşlık alanında ulusal güvenliğe yönelik tehditlerin önlenmesi ve bunlarla mücadele edilmesine ilişkin yasa taslağı, yetkililerin, devlet mülkü başkanlarının, devlet sırlarına erişimi olan vatandaşların, istihbarat görevlilerinin, seçim komisyonlarının üyelerinin ve parti üyelerinin yabancı vatandaşlığın varlığı (yokluğu), prosedürde kalış (kalmama) ve yabancı vatandaşlık elde etmek için belgelerin sunulması hakkında bir beyan sunması gerektiğini öngörüyor. .

18 yaşını doldurmuş vatandaşlar kendi özgür iradeleri ile böyle bir beyanda bulunabilirler.

Beyanname, beyan eden kişi tarafından elektronik olarak sunulur.

Ukrayna Güvenlik Servisi, Ukrayna vatandaşının yabancı bir devletin (yabancı devletler) vatandaşlığına sahip olduğunu tespit ederse, bununla ilgili bilgiler, vatandaşlık alanında devlet politikasını uygulayan merkezi yürütme organına aktarılır.

Bu yasanın gereklerini ihlal etmekten suçlu bulunanlar sorumlu tutulacaktır.

Bazı detaylar

Daha önce Cumhurbaşkanı Zelenskiy, çifte vatandaşlık sorunlarını Ukrayna Vatandaşlığı Hakkında” yasada yapılacak değişikliklerle çözmeyi, yetkilileri beyannamelerde çifte vatandaşlığı belirtmeye zorlamayı ve diğer devletlerin vatandaşlarının mahkemelerde ve mahkemelerde çalışmasına izin vermemeyi umduğunu belirtmişti.

Ukrayna, yeni bir mali destek paketi için AB’ye başvurdu

Ukrayna Anayasası’nın I. Kısmının 4. Maddesi “Ukrayna’da tek bir vatandaşlık vardır demektedir. Ukrayna vatandaşlığı alma ve sona erdirme gerekçeleri kanunla belirlenir.

Anayasa’nın 156. Maddesi, Verkhovna Rada’nın anayasal yapısının en az üçte ikisi tarafından kabul edildiğinde, Anayasa’nın “Genel Hükümleri” Bölüm I’de yapılan değişikliklere ilişkin yasa tasarısının, genel Ukrayna referandumunda onaylanacağını öngörmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com