Odessa Çocuk Yurdu’ndaki 34 öğrenci Türkiye’ye tahliye edildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Odessa’da bulunan 3 Nolu Soneçko çocuk yurdundaki 34 öğrenci, Ukrayna ve Türkiye’nin First Lady’leri arasında imzalanan anlaşmaya göre personel ve doktorlarla birlikte Ankara’ya tahliye edildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın eşi Olena Zelenska Telegram’da, “Temmuz ayında Türkiye’nin First Lady’si Emine Erdoğan, ‘Hanımefendiler ve Beyefendiler Zirvesi’ sırasında yaptığı konuşmada ‘Savaş mağduru kadın ve çocuklara destek için birlikte çalışalım’ çağrısında bulunmuştu. O zaman bile Emine Hanım Ukraynalı çocukların ve zorunlu göçmenlerin Türkiye’de kendilerini evlerinde hissetmeleri için her şeyi yaptı. Ekim ayında Türkiye’yi ziyaret ettiğimde, Emine Hanım ve ben Odessa çocuk yurdu “Soneçko”nun boşaltılması konusunda anlaştık: Çocukların sürekli bombalanan bir şehirde kalması çok tehlikeli. Geçen gün de kurumun 34 öğrencisi, personel ve doktorlarla birlikte Ankara’ya geldi.diye yazdı.

Tahliye edilenlerin en küçüğü Saşkov sadece on aylık. Bir buçuk yaşında bir erkek çocuk Darius ise Lugansk bölgesinden Odessa yurduna yerleştirilmişti.

Zelenska’nın belirttiği gibi, artık öğretmenler, artık her gün olan hava alarmını her duyduklarında çocuklarla birlikte bodruma koşmak zorunda değiller.

Türkiye’deki çocuklara konforlu sınıflar ve yatak odaları sağlanıyor, tıbbi bakım ve rehabilitasyon tam olarak sağlanıyor. Eğitimciler ve doktorlar normal çalışma koşullarına sahiptir. Yerel sosyal hizmet uzmanları ve tercümanlar uyum konusunda yardımcı olmaktadır.

Zelenska “Bir kez daha First Lady’lerle işbirliği çok önemli bir sonuç veriyor. Ve Zirvemiz artık sadece yılda bir kez deneyim alışverişinde bulunulan bir platform değil, aynı fikirde insanların birbirini güçlendiren aktif bir platformudur” diye ekledi.

Türkiye’nin First Lady’sine Ukraynalı çocuklara gösterdiği “hassasiyet ve kişisel ilgi” için teşekkür etti ve “First hanımlar topluluğumuzun temeli olan gerekli ve zamanında verilen destek budur.” dedi.

Zelenska, bu projenin uygulanmasındaki kapsamlı destekleri için Ukrayna’nın Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne, Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasil Bodnar‘a, eşi Katerina Bodnar‘a ve Ukrayna Ulusal Sosyal Hizmet Servisi’ne teşekkür etti.

Zelenskiy: Rusya, bu savaşta şu ana kadar 4 bin 700’den fazla roket kullandı

Proje, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Göç Dairesi, Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) desteğiyle uygulanmaktadır. Tahliye edilen öğrenciler, refakatçileri ve çocukları, çatışmalar sona erene kadar Ankara’da kalacak ve Türk tarafının tam desteğini alacaklardır.

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasil Bodnar, benzer bir projenin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı silahlı saldırısının başlangıcında kaçan yüzlerce yetimin bulunduğu Antalya’da da uygulandığını hatırlattı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com