NATO Genel Sekreteri, Afrikalı liderlerin Ukrayna için hazırladığı “barış planına” tepki gösterdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, herkesin Ukrayna’daki savaşın bir an önce bitmesini istediğini ancak barışçıl bir çözümün adil olması gerektiğini söyledi..

Alman Welt ile yapılan bir röportajda konuşan Stoltenberg Afrika ülkelerinin Ukrayna için sözde “barış planı” hakkında yorum yaparak, barış müzakerelerine acele edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Stoltenberg “Hepimiz bu savaşın bitmesini istiyoruz. Ancak barışın adil olması gerekiyor… Barış, çatışmanın dondurulması ve Rusya’nın dikte ettiği bir anlaşmanın kabul edilmesi anlamına gelemez. Kabul edilebilir koşulları yalnızca Ukrayna belirleyebilir.” dedi.

Ona göre Ukrayna ordusunun askeri başarıları, Ukrayna’nın müzakere masasındaki konumunu güçlendirecek.

NATO Genel Sekreteri, “Ukrayna işgal altındaki toprakları ne kadar çok kurtarabilirse, adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak için müzakere masasında o kadar iyi bir konuma sahip olacaktır.” diye ekledi.

Hatırlanacağı üzere yedi Afrika devletini temsil eden bir heyet, Rusya Federasyonu’nun lideri Vladimir Putin ile görüştü.

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, hem Ukrayna hem de Rusya için egemenliğe saygı duyarak ve güvenlik garantileri oluşturarak düşmanlıklara son verilmesi ve barışçıl bir çözüm çağrısında bulunan kapsamlı bir on maddelik barış planı sundu.

Putin, Kremlin’in heyet ile yaptığı görüşmede Afrika devletlerinin Ukrayna’daki savaşı çözmeye yönelik “dikkatli” yaklaşımını memnuniyetle karşıladığını söyledi, ancak Ramaphosa’nın önerdiği barış planının uygulanabilirliği hakkında yorum yapmadı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com