Rusya’nın nükleer silahlarını Belarus’a aktarmasının ardındaki sebepler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı / Facebook

Rus taktik nükleer silahlarının Belarus’a transferi, Moskova’nın Minsk üzerindeki fiili askeri kontrolünü güçlendirmeye yönelik uzun vadeli çabalarının bir parçasıdır.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü analizinde Kremlin’in bu hamlesinin Rusya açısından herhangi bir tırmanışa işaret etmediği belirtti.

Buna karşılık, “Belarus Gayun İzleme Topluluğu”, taktik nükleer silahların Belarus’a hareketini henüz kaydetmedi. Putin’in Belarus’a nükleer silah yerleştirilmesine ilişkin yaptığı açıklamada mühimmatın türünü belirtmediği kaydedildi.

Araştırmacılar, Belarus lideri Lukaşenko’nın taktik nükleer silahların konuşlandırma süreci üzerinde tam kontrolden yoksun olduğunu ya da bunun, örneğin Vilnius’taki NATO zirvesinin arifesinde siyasi baskı ve Ukrayna ordusunun karşı saldırısı oluşturmak için uyumlu bir dezenformasyon kampanyası olduğunu varsayıyorlar.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com