Shell, piyasadan çıkma vaadine rağmen Rus gazı ticaretine devam ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Petrol ve gaz şirketi Shell, geçen yıl Rusya enerji piyasasından çıkma sözü vermesine rağmen hala Rus gazı ticareti yapıyor. Anlaşmaların uzun vadeli sözleşme yükümlülüklerinin sonucu olduğunu ve yasaları veya yaptırımları ihlal etmediğini belirtiyorlar.

BBC haberine göre Global Witness tarafından yapılan bir analize göre, 2022’de şirket, Rusya açık deniz gaz ihracatının neredeyse sekizde birini gerçekleştirdi. Geçen yıl Shell, Rusya’nın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) deniz ticaretinin %12’sini yaparken ve o yıl Rus kaynaklı LNG’nin ilk beş tüccarı arasında yer aldı.

Son zamanlarda, 160.000 metreküpten fazla LNG taşıma kapasitesine sahip bir tanker, Rusya’nın en kuzeyindeki Yamal Yarımadası’ndaki Sabetta limanından ayrıldı.

Bu yük, son varış noktası olan Hong Kong’a gitmeden önce Shell tarafından satın alındı.

Global Witness tarafından analiz edilen Kpler veri tabanındaki verilere göre bu, Shell’in bu yıl Yamal’dan satın aldığı sekiz LNG yükünden sadece biri.

Mart 2022’de, Ukrayna’nın işgalinden birkaç hafta sonra Shell, Rus petrolünü satın aldığı için özür diledi ve Rus petrol ve gazını elden çıkarmayı planladığını söyledi.

Şirket, Rus petrolünü almayı bırakacağını, benzin istasyonlarını ve Rusya’daki diğer işletmeleri satacağını söyledi. Devlet enerji devi Gazprom ile işbirliğini de durdurdu.

Rapora göre, Shell daha önce Sakhalin gaz projesinde azınlık bir yatırımcıydı, ancak geçen Eylül ayında Rus hükümetinin hissesini yerel bir şirkete devretmesi ve o zamandan beri Sakhalin’den gaz almaması üzerine bu iddiasından vazgeçti. Bununla birlikte, Shell’in 2030’lara kadar Yamal’dan yılda 900,000 ton satın alma taahhüdünde bulunan Rus LNG şirketi Novatek ile yaptığı sözleşmeyi hâlâ yerine getiriyor.

Novatek, Rusya’nın ikinci büyük gaz şirketi ve ödediği vergiler Rus hükümetinin bütçesine önemli bir katkı sağlıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com