SSCB 2.0: Rusya, NATO ile asıl savaşını başlatmak için Ukrayna’yı ele geçirmek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanına göre, Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmanın imkansız olduğunu düşünenler yanılıyorlar. Bunu önlemek için Ukrayna’nın İttifak’a üye olması gerekiyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak Telegram kanalında yazdığı mesajında şöyle dedi:

Rusya’nın dünya düzenini baltalama planı her zaman Ukrayna’nın işgalini içeriyordu.

Teröristlerin hayalini kurduğu “SSCB 2.0″ın restorasyonu, NATO ile doğrudan bir çatışma olmaksızın imkansızdır. Çünkü Rusya Federasyonu’nun toprak tecavüzleri İttifak’a üye devletleri de kapsıyor.

Ancak NATO ile bir çatışmaya hazırlanmak için Rusya’nın Ukrayna’ya ihtiyacı vardı.

Düşman, işgal durumunda, geçici olarak işgal edilmiş Donbass ve Kırım toprakları örneğini izleyerek milyonlarca Ukraynalı nüfusu zorla orduya seferber edebileceğini umuyordu. Ve bu sayede Rusya, örneğin düşmanın “eski Sovyetler Birliği’nin bir parçası” olarak gördüğü Baltık ülkelerinde NATO ile doğrudan bir çatışmaya hazır olmak istedi.

2008’de Bükreş’teki İttifak zirvesinde Ukrayna’ya üyelik aksiyon planını (MAP’) reddeden politikacıların yaptığı gibi, Rusya’nın NATO üye devletlerine karşı saldırganlık senaryosunu imkansız bulanlar yanılıyorlar. Rus propagandasının bu ülkelerle ilgili retoriği, 2014’ten bu yana Ukrayna ile ilgili olarak uzun süredir aynı.

‼️Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği, Putin’in her türlü tecavüzüne son verecektir. Ortada dDüşmanın daha önce silahlarla da korkuttuğu Finlandiya’nın mükemmel bir örneği zaten var.

Bu karar İttifakı daha da güçlendirebilir. Ve stratejik olarak, NATO ile doğrudan bir çatışmanın bedelini Rusya için karşılanamaz hale getirecek.

Şimdiden Ukrayna’nın İttifak’a katılmadan önce bir ara aşama olarak güvenlik garantilerine ihtiyacı var. Önerilerimiz Kiev Güvenlik Anlaşmasında özetlenmiştir.

Ya dünya tereddüt ederse?

Rusya, Ukrayna’yı işgal hedefi olarak görmeye devam edecek. NATO’ya karşı koyabilmek için kaynaklarını güçlendirmek için bunu isteyeceklerdir. Doğrudan çarpışma olasılığı çok daha yüksek olacaktır.

Bugün hepimizin 10 adım ötesini düşünmesi gerekiyor.

Ve bu jeopolitik satranç tahtasında hızlı ve önemli bir karar, güvenliği onlarca yıl güçlendirebilir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com