Mülteci kadınlar geri dönmezse Ukrayna GSYİH’nın yüzde 10’unu kaybedecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’yı mülteci olarak terk eden çalışma çağındaki 2.8 milyon kadın eve dönmezse, Ukrayna savaş öncesi yıllık gayri safi yurtiçi hasılasının %10’unu kaybedecek.

Bloomberg analistlerine göre en kötü senaryoda, ülke yılda 20 milyar dolar kaybedecek ve ekonomistler bunun AB’nin Ukrayna’ya sunduğu yıllık 13,9 milyar dolarlık dört yıllık yardım paketini aşacağını söylüyor.

Uzmanlar, ekonomik kalkınmanın ana kaynağının insan olduğunu belirtiyor. Savaştan önce Ukrayna ekonomisinin en zayıf halkası demografiydi ve Avrupa’daki en düşük doğum oranına sahip olarak 1.2 idi.

Ülkedeki insani kayıplar sebebiyle tüketici ve çalışan vatandaş sayısı azalacak. Ajans, ülkenin kalkınması için insan kaynaklarının vazgeçilmez olduğunu vurguluyor.

Ukrayna hükümeti, 2032 yılına kadar ekonominin boyutunu iki katına çıkarması beklenen savaş sonrası yeniden inşa projeleri geliştiriyor. Aynı zamanda Ekonomi Bakanlığı, Ukrayna’nın bu hedefe ulaşmak için gereken 4.5 milyon işçi ve girişimciden yoksun olduğunu belirtiyor. Kabine, boşluğu geri dönen mülteciler ve yabancılarla doldurmayı planlıyor.

Anketlere göre, Ukraynalıların yaklaşık yarısı eve geri dönecek.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com