Markarova, Ukrayna devlet borçlarının GSYİH’nın % 40’ına nasıl düşürüleceğini anlattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Maliye Bakanı Oksana Markarova, iki yıl içinde Ukrayna’nın devlet borcunu GSYİH’nın % 40’ına düşürmeyi hedeflediğini ve gelecekte açıksız bir bütçeye ulaşmak istediğini belirtti.

İnterfax ajansının haberine göre, kamu borcunun sürekli olarak yeniden yapılandırılmasının kârsız olduğunu, çünkü bu şekilde Ukrayna’nın itibar kaybına neden olarak maliyeti yükselteceğinden de bahsetti.

Markarova “Ukrayna her zaman tahmin edilemez hale geldi, borcumuzu 2006’dan 2008’e kadar hızla artırdık, daha sonra 2013’ten 2014’e kadar hızlı büyüdük, çünkü 2013’te yabancı para cinsinden aynı anda 3 milyar para geldi. Bundan uzaklaşmamız gerek. Yani, şimdi yine GSYİH’nın oranı dikkate alınarak borçları azaltıyoruz ve bu yıl bu oran % 60’ın altında.” dedi.

Bakınız: Ukrayna yıl sonundan önce 50 milyar UAH ödemeli

Maliye Bakanı, 2020’de hedefin kamu borcunu GSYİH’nın % 52’sine düşürmek ve “iki yılda genel olarak % 40’a ulaşmak” olduğunu belirtti. “Bu bize Avrupa ülkeleri gibi yaşama fırsatı verecek: kalkınmaya ihtiyaç duydukları zaman borç para alırlar, duymadıklarında almazlar. Çünkü kendi içinde borç fena değildir, sadece borç alıp yaşadığımız zaman kötü oluyor.” dedi.

Markarova, bundan dolayı gelecek yıl bütçe açığının GSYİH’nın yalnızca % 2’si olacağını, bu yıl ise % 3.2 olacağını söyledi. “Yani, bütçe açığının olmadığı bir bütçeyi hedefliyoruz ve bu bize tüm borç sorunlarımızı kesinlikle çözme ve kazanılan parayı önemli ve öncelikli konulara yönlendirme fırsatı verecek.” dedi.

Bakan ayrıca, Ukrayna makamlarının sürekli olarak uluslararası ortaklarla, yatırımcılarla iletişim kurmasını ve ne yapacağımızla ilgili tüm bilgileri vermesini sağlamıştır. Maliye Bakanı, “Geçen yıl ilk kez bir borç stratejisi benimsedik ve şimdi sürekli olarak bu borcu nasıl azaltacağımızı söylüyoruz.” diye ekledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com