Ukrayna’nın bağımsızlığına destek rekor seviyeye ulaştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rating Sosyolojik Araştırmaların yaptığı ankete göre Ukrayna’da, 2019 yılında, Ukrayna’nın bağımsızlık ilanını destekleyenlerin oranı rekor seviyede oldu.

Rbc.ua‘nın verdiği haberde ankete göre, bugün Ukraynalılar ülkenin bağımsızlığı konusunda tercihte bulunmuş olsalardı % 82 oranında bağımsızlık yönünde oy kullanacaktı. (2012’de bu oran % 62 idi).

Sosyolojik araştırmalar grubu “Rating”in, Rusya’nın işgal ettiği bölgeler dışında Ukrayna genelinde 2.000 katılımcı ile 7-12 Ağustos 2019 tarihlerinde yüzyüze görüşme usülü ile yaptığı ankete göre Ukrayna’nın bağımsızlık ilanını yüksek oranda destekleyenlerin (% 92) çoğu batı bölgelerinde yaşamaktadır. Ülkenin merkezinde % 85, güneyinde % 75 ve doğusunda % 69 çıkmıştır.

Ayrıca bakınız: Ukraynalıların % 58’i Zelenskiy’nin Başkanlığından Memnun

Karşı görüşe sahip olanlar daha çok ülkenin güneydoğu bölgelerinde (% 20 ila 23) yaşamaktadır. Sosyologlar, günümüzde Ukrayna’nın bağımsızlığını desteklemeyenlerin daha çok eski nesil ve yoksullar arasında olduğunu belirtti.

Razumkov Center tarafından yapılan bir başka araştırmaya göre, Ukraynalıların üçte ikisinin (% 66) Sovyetler Birliği’ni restore etmek istemediğini hatırlattı. Ankete katılanların % 11’i SSCB’nin restorasyonunu istiyor; % 22’si de bunu istiyor, ancak modern koşullarda bunun gerçekçi olmadığını düşünüyorlar.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü (KIIS) tarafından 2018 sonbaharında yapılan bir başka ankete göre ise, resmi tatil günü olarak Ukrayna Bağımsızlık Günü Ukraynalıların % 22’si için önemlidir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com