Kanada, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini resmen soykırım olarak tanıdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Kanada, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini resmen soykırım olarak tanıdı

27 Nisan Çarşamba günü, Kanada Parlamentosu oybirliğiyle Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini soykırım olarak kabul etti. Kabul edilen belgede, Rus işgalciler tarafından işlenen “sistemik ve kitlesel savaş suçlarına ilişkin yeterli kanıt” olduğu belirtiliyor.

Oylama, Milletvekili Heather McPherson‘ın Temsilciler Meclisi’ne “Rusya Federasyonu’nun Ukrayna halkına karşı soykırım eylemleri gerçekleştirdiğini” kabul etmesi için bir önerge sunmasının ardından başladı.

Odessa bölgesi Zatoka’da işgalciler yine köprüyü vurdu

Kanada Parlamentosu üyeleri de Çarşamba günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Devlet Dumasının diğer üyeleri liderliğindeki Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’da işlenen “insanlığa karşı sistematik ve kitlesel savaş suçlarına dair yeterli kanıt” açıkladı.

Dilekçe, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’daki savaş suçlarının şunları içerdiğini belirtiyor: kitlesel vahşet, Ukraynalı sivillerin sistematik olarak kasten öldürülmesi, cesetlere saygısızlık, Ukraynalı çocukların zorla nakledilmesi, işkence, fiziksel zarar, zihinsel zarar, tecavüz.

Kanada’da, yaptırım altındaki Rusların el konulan varlıklarını satma hakkına sahip olmak için yasayı değiştirmeyi planlamaktadır. Elde edilen gelirler, Rus işgalinden zarar gören Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılacak.

Estonya, dünyada Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini Ukrayna halkının soykırımı olarak resmen tanıyan ilk ülke olmuştu. Bu karar ülke parlamentosu tarafından 21 Nisan’da alınmıştı

Estonya’nın ardından Letonya da Rus saldırganlığını Ukrayna halkına karşı soykırım olarak tanıdı.

Kiev’de bulunan Halkların Dostluğu Kemeri’nin altındaki iki heykel söküldü

ABD Başkanı Joe Biden ise, Rus birliklerinin Ukrayna’daki eylemlerinin soykırım olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceğine uluslararası düzeydeki avukatların karar vermesi gerektiğini söylemişti. Aynı zamanda Biden, Rusya Federasyonu’nun Buça’daki eylemlerini bizzat bir soykırım olarak nitelendirmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump da, Rus birliklerinin Ukrayna’daki eylemlerini de soykırım olarak nitelendirmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com