JP Morgan, Ukrayna’nın GSYİH’sindeki düşüş tahminini kötüleştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

JP Morgan analistleri, COVID-19 hasta sayısındaki artışla ilintili olarak yıl sonunda Ukrayna ekonomisinde beklediği küçülme tahminini % 4.7 olarak güncelledi. Enflasyon beklentisi ise % 4 oldu.

Bankanın 24 Kasım tarihli incelemesine göre, gelecek yıl ekonomi % 5.2’lik enflasyonla % 6 büyüyecek.

Eylül ortasında, JP Morgan, Ukrayna ekonomisindeki daralmayı % 4 olarak tahmin etmişti. Önümüzdeki yıl % 6’lık bir toparlanma ve cari açığı bu yıl GSYİH’nın % 5.7’si ve gelecek yıl GSYİH’nın % 1.5’i olarak tahmin etmişti.

İncelemede, JP Morgan analistleri Ukrayna’nın GSYİH varantlarının alınmasını tavsiye ediyor. JP Morgan aynı zamanda, siyasi risklerin devam edeceğini düşündüğü için Ukrayna devlet tahvillerindeki uzun pozisyonunu kapattığını belirtti. Özellikle, JP Morgan Kasım 2023 vadeli % 11.67 faizli OVDP’lerden çekildi ve bunları 26.36 UAH / USD ile % 11.6’lık bir getiri ile sattı. JP Morgan bu menkul kıymetleri 14 Şubat’ta % 10 faizle kur 24.45 UAH / USD iken almıştı.

Analistler, Ukrayna’nın IMF ile işbirliğinin 2021 bütçesinde somut ilerleme sağladıktan ve Anayasa Mahkemesinin elektronik bildirgeyi iptal etme kararıyla ilgili durumu çözdükten sonra ikinci çeyrekte 700 milyon dolarlık bir sonraki ödeme ile 2021’in ilk çeyreğinde yeniden başlayacağını tahmin ediyor. Genel olarak JP Morgan, 2021’de IMF programıyla Ukrayna’ya 1.4 milyar dolarlık bir kredi dilimi bekliyor.

İnceleme, Ukrayna Merkez Bankası’nın (NBU) Aralık ayında politika faizi oranını 50 baz puan düşürerek % 5.5’e, 2021’in ikinci yarısında ise % 7’ye yükselteceği tahminini koruyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com