Türkiye, Ukrayna’nın Kırım platformundaki girişimlerini memnuniyetle karşılıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Milletvekili ve Verkhovna Rada’da Türkiye Cumhuriyeti Parlamentolararası İlişkiler Grubu Başkanı Rüstem Umerov, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türkiye-Ukrayna Dostluk Grubu Başkanı Yıldırım Tuğrul Türkeş ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye’nin, Ukrayna’nın Kırım platformundaki girişimlerini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Umerov “Türkiye’nin desteğini birçok uluslararası platformda hissediyoruz. Türk tarafı özellikle Kırım platformu konusunda konuştuğumuz ve sunduğumuz her şeye çok olumlu bakıyor . Şu anda Türkiye, dört boyutta katılım sağlayarak Kırım platformundaki rolünü ve katılım düzeyini belirliyor: parlamento, hükümet, devlet başkanları ve uzman düzeyinde. “Dedi.

Verkhovna Rada, biri parlamento dostluk grupları olmak üzere, çeşitli işbirliği mekanizmalarının önerileceği Kırım platformunun parlamento boyutunun içeriği üzerinde çalışıyor. Kırım’ın deokuplasyonu konusundaki tartışmaları uzman düzeyinde yoğunlaştırma planları da bulunmaktadır.

Türkiye ile parlamentolar arası ilişkiler grubu başkanı, “Düşünce kuruluşları, güvenlik çevreleri, Karadeniz bölgesi ve insan haklarının korunması düzeyinde tartışmalar başlatmak için Ukrayna parlamentosuna Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden birinde Kırım meseleleri üzerine bir video konferans düzenlemeyi teklif ettik.” dedi.

Umerov, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği sürekli destek, Kırım Tatarlarının hak ve özgürlüklerinin korunmasına katılımından dolayı Türkiye’ye teşekkür etti, Ukraynalı siyasi tutukluların durumu hakkında konuşarak, serbest bırakılmalarına Türkiye’nin aktif katılımından yana memnuniyetlerini dile getirdi.

Koronavirüs salgını göz önüne alındığında, bu, yeni Verkhovna Rada’nın oluşmasından sonraki Ukrayna ve Türkiye parlamentolarında dostluk gruplarının başkanlarının açılışı ve ilk buluşmasıydı. İşbirliğini geliştirmek amacıyla, Ukrayna ve Türkiye’nin parlamentolar arası dostluk gruplarının temsilcilerinin online olarak toplanması ve bu grupların temsilcilerinin pandeminin ardından Ukrayna ve Türkiye’ye karşılıklı ziyaretlerin yapılması kararlaştırıldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com