Ukrayna, Aralık ayında uygulanacak tam bir tecrite hazırlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da hafta sonu karantinası hastanedeki yükü azaltmaya yardımcı olmazsa, Aralık ayı sonunda tam bir tecrit başlatılabilir.

Obozrevatel’in haberine göre, 25 Kasım’da Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Denis Şmigal tarafından ifade edildiğine göre nihai karar önümüzdeki ayın ilk günlerinde verilebilir.

Şmigal “Etkinliği ve sonuçları Aralık ayı başlarında değerlendirebiliriz. Halkın hareketliliğinde bir düşüş kaydediyoruz. Şimdi tam karantina uygulamasından beri en düşük hareketlilik. Sonuç, hasta sayısı için bir plato olmalıdır. Bugün bazı gelişmeler var. Aslında hastanelerdeki hasta sayısının 27-28 bin olarak sabitlenmesinin üzerinden iki haftamız var. 30.000 sınırını aşmıyoruz.” dedi.

Tatillerin hastalık oranlarında artışa neden olabileceğini düşünen kabinenin tam bir kilitleme senaryosu geliştirdiğine değinen Şmigal “Aralık ayı sonu ile Ocak ayı başlarının yeni yılı tatili olduğunu biliyorsunuz. Bunlar toplantılar, misafirlikler; yani insanlar arasındaki yakın temasları sağlıyor. Ve tüm bunlar, tıbbi sistemin dayanamayacağı bir salgında önemli bir artışa sebep olabilir. Hükümet hiçbirşeyi saklamıyor ve durumun kötüleşmesine zamanında cevap vermek için bir plan geliştirdiğini açıkça söylüyor.” dedi.

Daha önce Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanı Aleksandr Tkaçenko, Ukraynalıların ve işletmelerin hazırlanabilmesi için kilitlemenin önceden duyurulması gerektiğini söyledi.

“Ben Noel tatillerini önemseyen birisiyim. Haftasonu karantina tartışmalarından doğan düşüncem bu. Bir dereceye kadar kısıtlamalara ihtiyacımız var çünkü çok sayıda hastalık var. Açıkçası, öngörü de gerekli. Yetkililerin, endüstrinin, kültürel işletmelerin, küçük ve orta ölçekli firmaların ne zaman ek kısıtlamalar olabileceğini anlamaya ihtiyacı var.” dedi.

Bakan, bayramlarda izin verilemeyecek kadar büyük bir insan kalabalığının olacağını açıklayarak. “Sanırım iki ila üç haftalık bir kısıtlama süresine ihtiyacımız var. Hangi biçimde bilmiyorum, ancak işletmelere kayıplarını tahmin etme fırsatı verecek, tatillerden önce, tatillerde ve tatillerden sonra nasıl hareket edeceklerine dair planları oluşturmalılar.” diye özetledi.

Diğer ülkelerde karantina

Fransa, İspanya, Almanya, İtalya ve İngiltere gibi kısmen veya tamamen kilitlenmenin getirildiği diğer Avrupa ülkelerinde de koronavirüslü hasta sayısında artış gözleniyor.

Almanya’da bir ay boyunca hafif bir tecrit başlatıldı: 2 Kasım’dan itibaren sinemalar, eğlence kuruluşları çalışmayı bıraktı, mağazalar sınırlı kaldı, kafeler ve restoranlar sadece paket servis için açık kaldı. Sokakta 10 kişiye kadar olan toplantılar yapılabilir. Aynı zamanda, küçük işletmeler devletten tazminat alabilirler. Okullar ve ofisler normal şekilde işlemeye devam ediyor.

Ukrayna’da kimler tam bir tecrite taraftar?

  • Çocuk ve tıbbi bilimleri doktoru olan Marina Mamenko, Ukrayna’nın tam bir tecrit durumuna gelmesi gerektiğini belirtti. Ona göre hastaneleri rahatlatmak için 2-3 haftaya ihtiyaç var.
  • Bulaşıcı hastalıklar doktoru ve Sağlık Merkezi’nin eski müdürü Vladimir Kurpita, Ukrayna’da bir kapatmanın iki hafta önce başlatılması gerektiğini söyledi. Ona göre Ukrayna gecikme için yüksek bir bedel ödeyecek.
  • İçişleri Bakanlığı hastanesinin başhekimi Yuri Sak, Ukrayna’nın kilitlenme olmadan baş edemeyeceğine inanıyor. Bu yöntemi en etkili yol olarak adlandırdı.
  • Bir epidemiyolog ve Enfeksiyon Kontrolü STK başkanı Andrey Aleksandrin, yalnızca bir kilitlenmenin sağlık sistemi üzerindeki yükü azaltmaya yardımcı olacağını söyledi. Hastanelerdeki doktorların sayısı çoktan tükendi.

Genel olarak kilitlenme nedir?

  • Acil bir durum harici, bir binaya veya belirli bir alana serbestçe girme veya çıkma yasağı.
  • Kilitlemenin getirildiği ülkelerde, vatandaşların serbest dolaşımı ve sosyal ilişkileri tamamen veya kısmen kısıtlanmıştır.
  • Eğitim, eğlence, spor, catering işletmeleri (sadece yemek dağıtımı veya satışı için çalışabilir) vb. dahil olmak üzere hemen hemen tüm işletmeler, kurum ve kuruluşlar kilitlenme sırasında çalışmaz. Normal modda, yalnızca temel insan ihtiyaçlarını karşılayan hizmetler sunanların yanı sıra hayati işletmelerin faaliyet göstermesine izin verilir.
  • İşletme, kurum ve kuruluşların çalışanları mümkün olduğunca online çalışmaya aktarılır.
  • Tam bir kilitlenme, sınırların kapatılmasını, uluslararası ve uzun mesafeli trafiğin durdurulmasını ve yerleşim yerleri içindeki toplu taşıma araçlarının durdurulmasını da içerir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com