İtalyan Senatosu Holodomor’u Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
İtalyan Senatosu Holodomor'u Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıdı

İtalyan Parlamentosu’nun üst meclisi olan Cumhuriyet Senatosu, Holodomor’u Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıdı. Yasama organının mesajında da belirtildiği üzere ilgili teklif, aleyhte görüş bildirenlerin ve çekimser kalan dört milletvekilinin (Senato’da toplam 206 milletvekili) yokluğunda 130 oyla kabul edildi.

İtalyan makamlarını bu ülkede ve yurtdışında Holodomor trajedisine ilişkin farkındalığı ve anmayı teşvik etmenin yanı sıra Avrupa Parlamentosu’nun 15 Aralık 2022 tarihli ve 2022/3001 sayılı kararında belirtilen tavsiyeleri uygulamaya zorunlu kılmaktadır.

Karar ne hakkında?

1932-1933’te, Joseph Stalin liderliğindeki SSCB’nin komünist rejiminin, o zamanki Ukrayna SSR’sinin sivil nüfusu arasında, çoğu köylüler ve küçük toprak sahiplerinin milyonlarca ölümüne neden olan bir kıtlığı kasıtlı olarak kışkırttığına işaret ediyor.

Tarihte Holodomor olarak bilinen bu kıtlık, Sovyet diktatörü Stalin’in ve SBKP’nin yönetici seçkinlerinin bir dizi siyasi ve ekonomik kararının sonucuydu; bunlardan biri, planlanan Sovyet ekonomisinin bir parçası olarak toprağın kolektifleştirilmesiydi ve Birinci Beş Yıllık Plan (1928-1932) koşullarında başlatıldı.

Arazi kolektivizasyonunun amacının, köylüleri ve küçük toprak sahiplerini, kollektif çiftliklerde istihdam edilen devlet tarım işçilerine dönüştürmek, onları üretim araçları ve mahsuller üzerinde doğrudan kontrolden mahrum bırakmak olduğu belirtilmektedir.

Ek olarak, kıtlığın nedeni, köylülerin ve ailelerinin zararına, kırsal kesimden şehirlere giderek daha fazla kaynak ve emek transferini gerektiren Sovyet toplumunun zorunlu sanayileşmesiydi.

Üçüncü neden, dekulakizasyon olarak adlandırılır, yani, “kulaks” sınıfının – toprağın kolektifleştirilmesine ve ana geçim kaynakları olan tarım ürünlerine ve canlı hayvanlara el konulmasına şiddetle karşı çıkan küçük toprak sahipleri – planlı ve kasıtlı olarak yok edilmesidir.

Yüzbinlerce “kulak”ın zorunlu çalıştırma ve savaş esiri kamplarına (GULAG) sürülmesiyle sonuçlanan bu olguya planlı imha da denir.

Kararda belirtildiği gibi, Holodomor, çeşitli tahminlere göre 7 ila 10 milyon can aldı ve Ukrayna’nın kırsal nüfusunda önemli bir azalmaya neden olurken, Sovyetler Birliği 1980’lere kadar Holodomor’un varlığını inkar etti.

Senatörler ayrıca, 2022-2023’te Holodomor’un 90. yıldönümünün “Ukrayna halkının yönetici sınıfın bir parçası olan, Sovyet geçmişiyle bağını hiçbir zaman tamamen koparmayan Rusya Federasyonu tarafından salınan saldırganlıktan muzdarip olduğu tarihi bir anda” kutlanacağına dikkat çekiyor.

Polonya’daki Ukraynalıların yüzde 71’i evlerine geri dönmeyi planlıyor

Onlara göre, Rus seçkinlerinin bu temsilcileri, Rusya’nın etki alanını daha önce eski SSCB’ye ait olan çeşitli topraklarda, özellikle Ukrayna’da genişletmeyi amaçlayan emperyal ve hegemonik bir plan izliyor.

Belgede, “Ukrayna topraklarına yapılan saldırı sırasında Rus tanklarına orak çekiçle vuran eski Sovyetler Birliği’nin kırmızı bayrakları ve işgal altındaki bazı şehirlerin belediye binalarında da dikilmiş olması bu anlamda semboliktir” deniliyor.

Yazarlarının vurguladığı gibi, Holodomor ve Ukrayna halkına karşı Sovyet suçlarının hatırası, bugün Rus işgali ve Ukrayna ulusal kimliğini silmeye yönelik yeni bir girişim ışığında daha da büyük bir önem kazanıyor.

Ukrayna makamlarının tepkisi

Karar, özellikle Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy tarafından memnuniyetle karşılandı. Akşam video yayınında,Holodomor hakkındaki tarihsel gerçeğin dünyanın tanınmasının giderek daha kesin hale gelmesinin” önemine dikkat çekti. Ona göre “adım adım bu gerçeğin tam olarak tanınmasını sağlayacağız.”

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com