Ukraynalıların yüzde 93’ü orduya, yüzde 81’i Zelenskiy’e güveniyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalıların %94'ü vatandaşlıklarından gurur duyuyor (anket)

Razumkov Center sosyoloji servisinin anket verilerine göre, kurumlar ve politikacılar arasında Ukraynalıların çoğunluğu (sırasıyla %93 ve %81) en çok Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ve Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’e güveniyor.

Ayrıca, devlet ve kamu kurumları arasında, yanıt verenler en çok gönüllü birimlere (87), gönüllü kuruluşlara (83), Devlet Acil Servisine (81), Ukrayna Ulusal Muhafızlarına (81), Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’na (% 80) güvendiklerini ifade ettiler.

Devlet Sınır Servisi (%78), Ukrayna Savunma Bakanlığı (%75), Ukrayna Güvenlik Servisi (%67), Ulusal Polis (%61), yerleşim yerleri ve yerel meclis başkanları (%60.5 ve %55), kamu kuruluşları (%60), kiliseler (%58), Ukrayna medyası (%56) şeklinde yer aldı.

Aynı zamanda, ankete göre, Ukraynalılar Ukrayna Ulusal Bankası’na (sırasıyla %48 ve %40) ve Verkhovna Rada’nın İnsan Hakları Komiserine (ombudsman) (%42 ve %34) güvensizlikten çok güven ifade ettiler.

Ankete katılanların çoğunluğu mahkemelere, genel olarak yargı sistemine (%70) güvenmiyor.Siyasi partilere (%68), devlet aygıtına (yetkililere) (%67), savcılığa (%60), Ukrayna Verkhovna Rada (%56), Ulusal Yolsuzluk Önleme Ajansı (%55), Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (%54.5), Yolsuzlukla Mücadele Uzman Savcılığı (%54), ticari bankalar (%54) %), Ukrayna Hükümeti (%52) oranında güvenmediklerini ifade ettiler.

Ayrıca sendikalara güvenmekten çok güvensizlik duyuyorlar (%45 onlara güvenmiyor, %25 güveniyor).

Bu çalışma sırasında güven düzeyi değerlendirilen politikacılar, yetkililer ve kamuya mal olmuş kişiler arasında, katılımcılar en çok devlet başkanı Vladimir Zelenskiy‘e (%81), Nikolayev Bölgesel Devlet İdaresi başkanı Vitaliy Kim‘e (%71), gönüllü Sergey Pritula‘ya (%55), Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı danışmanı Mikhail Podolyak‘a (%52), Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (NSDC) sekreteri AlekseyDanilov (%52) oranında güvenlerini ifade ettiler.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko’ya (sırasıyla %48 ve %35,5), Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov‘a (sırasıyla %43 ve %35), Başbakan Denis Şmigal’e (sırasıyla %41 ve %38), SBU başkanı Vasil Malyuk (sırasıyla %33 ve %15.5), İçişleri Bakanı Igor Klimenko (sırasıyla %32 ve %17) güven ve güvensizliklerini belirttiler.

Ankete katılanların çoğunluğu “Anavatan” partisinin lideri Yulia Timoşenko’ya (%78), “Yaşam ve Barış Platformu” parlamento grubu lideri Yuriy Boyko‘ya (%76), Ukrayna’nın beşinci cumhurbaşkanına Petro Poroşenko‘ya (%71) güvenmiyor.

Razumkov Merkezi’nin anketi 5-11 Temmuz 2023 tarihlerinde, yüz yüze yöntemi kullanarak “Vatandaşların ülkedeki durumu değerlendirmesi, sosyal kurumlara, politikacılara, yetkililere ve tanınmış kişilere güveni” başlığıyla gerçekleştirildi. Ukrayna’nın tüm bölgelerinde (geçici olarak işgal edilen Donetsk, Zaporoje, Lugansk, Harkov, Herson bölgeleri, Kırım ve çatışmaların devam ettiği bölgeler hariç) yapılan ankette toplamda 2017 katılımcıyla görüşülmüştür.

Anket, Hollanda Krallığı’nın Ukrayna Büyükelçiliği tarafından finanse edilen MATRA Programı projesi çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com