ABD, Rusya’nın Ukrayna topraklarında işlediği savaş suçlarına ilişkin kanıtları Lahey Mahkemesi’ne sunacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Başkan Biden, ABD hükümetine Rusya’nın Ukrayna’daki savaş suçlarına ilişkin kanıtları Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi ile paylaşma talimatı verdi. Bu hamle, Amerikan siyasetinde büyük bir değişikliğe işaret ediyor.

New York Times haberine göre, başkanın bu talimatı ABD kuvvetlerinin yargılanmasının önünü açabilecek bir emsal teşkil etmekten korkan Pentagon yetkililerinin direnişine son verdi.

Amerikan istihbarat teşkilatlarının, Rus yetkililerin Ukrayna’daki sivil altyapıya kasıtlı olarak saldırma ve binlerce Ukraynalı çocuğu işgal altındaki topraklardan zorla sınır dışı etme kararıyla ilgili ayrıntılar da dahil olmak üzere bilgi topladığı kaydedildi. Bu kanıtların bir kısmını Ukraynalı savcılarla paylaştılar, ancak Lahey ile paylaşmaktan kaçındılar.

Aralık ayında Kongre, Rus suçlarını soruşturmak için adli yardımı engelleyen kısıtlamaları hafifletti ve Biden yönetimi mahkemeyi desteklediğini ifade etti.

Ancak perde arkasında, Rus yetkililerin eylemlerine ışık tutan istihbaratın paylaşılıp paylaşılmayacağı konusunda şiddetli bir iç tartışma yaşandı. NYT, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenirken, Pentagon’un böyle bir harekete direndiğini yazıyor.

Yayın, Beyaz Saray’ın politika değişikliğini veya şimdi sağlayacağı yardımı henüz resmi olarak açıklamadığını, ancak bu konudaki tartışma hakkında Kongre üyelerini bilgilendirmeye başladığını yazıyor.

Mahkemeye delillerin sunulmasını savunan George W. Bush yönetimi sırasında Ulusal Güvenlik Konseyi ve Dışişleri Bakanlığı eski başdanışmanı John Bellinger kararı destekleyerek “Yapılması gereken doğru şey olduğu için bunu kamuoyuna açıklamamaları çok kötü” dedi.

D-New Jersey’den ve Dış İlişkiler Komitesi başkanı Senatör Bob Menendez, yönetimi mahkemeyle işbirliği yapmaya çağırdı

Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçlarını, soykırımı ve insanlığa karşı suçları araştırmak üzere 1998 tarihli bir anlaşmayla kurulduğundan bu yana, her iki taraftaki yönetimler tarafından temkinli ve bazen düşmanca görüldü. Ancak Rusya’nın 2022’nin başlarında Ukrayna’yı işgal etmesi bu ilişkilerin çözülmesine yardımcı oldu.

40’tan fazla ülkenin, Ukrayna’nın Rusya Federasyonu aleyhine Lahey’deki BM Uluslararası Adalet Divanı’nda 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesine Dair Sözleşme uyarınca dava açmasını desteklediğine dair resmi bir bildiriye imza attığı belirtilmelidir.

14 Nisan’da Verkhovna Rada, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini Ukrayna halkına yönelik soykırım olarak kabul etti ve uluslararası toplumu da aynısını yapmaya çağırdı.

Ardından Estonya, Letonya , Kanada ve İrlanda parlamentoları da benzer açıklamalar yaptı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com