İtalya, Danimarka, İsveç ve Letonya çok sayıda Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği’ne üye bazı ülkeler çok sayıda Rus büyükelçilik çalışanının sınırdışı edildiğini duyurdu. Özellikle, İtalya Dışişleri Bakanlığı’na göre, hükümet 30 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldı.

İtalya, 5 Nisan’da, kararı kendisine bildirmek için Büyükelçi Sergey Razov‘u çağırdı. İtalya’nın diğer Avrupalı ve Atlantik ortaklarıyla koordineli olarak alınan bu önlemin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik haksız saldırganlığının neden olduğu “mevcut kriz durumunda ulusal güvenlikle ilgili nedenlerle” gerekli olduğu kaydedildi.

Ukrayna, Rus işgalcilerin suçlarını araştırmak için özel adalet mekanizması oluşturacak

Ayrıca Danimarka hükümeti, Kopenhag’daki Rus büyükelçiliğinde diplomatik örtü altında çalışan 15 Rus istihbarat görevlisinin sınırdışı edilmesine karar verdiğini duyurdu. Ülkeyi terketmek için 14 günleri var.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı da, 5 Nisan’da Rus büyükelçisini çağırarak durumu kendisine bildirdi.

Bakanlık tarafından “Toplantıda, Rus büyükelçisine doğrudan hükümetin Rusya’nın Buça’daki Ukraynalı sivil nüfusa yönelik vahşetini güçlü bir şekilde kınadığı bildirildi ve ayrıca sivillere yönelik kasıtlı saldırıların bir savaş suçu olduğu vurgulandı.” denildi.

Bu kararın Moskova’ya Rus istihbarat görevlilerinin Danimarka topraklarında casusluk yapmasını kabul etmediğine dair açık bir sinyal gönderdiğini belirten Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod “Ulusal güvenliğimiz için gözardı edemeyeceğimiz bir tehdit oluşturuyorlar. Bu nedenle, en yakın bazı müttefiklerimizle birlikte, bu kişilerin diplomatik statülerini kullanarak yürüttükleri casuslukla karşı karşıyayız.” dedi.

Aynı zamanda Danimarka, Moskova ile diplomatik ilişkilerini kesmek istemiyor: Rus büyükelçisi ve büyükelçilik personelinin geri kalanı Kopenhag’da çalışmaya devam edecek.

Ukrayna: Savaşta 161 çocuk hayatını kaybetti

Mesajda “Bu sadece istihbarat görevlilerinib sınırdışı edilmesiyle alakalı. Rus büyükelçisi, Kremlin’e doğrudan açık mesajlar göndermek için ana kanalımız olarak devam ediyor. Bunu son zamanlarda birkaç kez kullandık, en azından Danimarka’nın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tamamen kabul edilemez saldırısını güçlü bir şekilde kınadığının altını çizmek için.” denildi.

Buna karşılık İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde Salı günü yaptığı açıklamada, ofisinin Stockholm’deki Rus Büyükelçiliği’nden üç diplomatın Diplomatik İlişkilere İlişkin Viyana Sözleşmesi’ni ihlalleriyle ilgili olarak istenmeyen kişi ilan etmeye karar verdiğini söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com