Ukrayna, Rus işgalcilerin suçlarını araştırmak için özel adalet mekanizması oluşturacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna topraklarındaki savaş suçlarının soruşturulması ve yargısal denetimi için özel bir mekanizma oluşturmaya karar verdiğini belirtti. Uluslararası uzmanlar da bu çalışmada yer alacak.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi basın servisi tarafından bildirildiğine göre Zelenskiy “Bu mekanizmanın özü, ulusal ve uluslararası uzmanların ortak çalışmasıdır: müfettişler, savcılar ve hakimler yer alacak. Bu mekanizma, Ukrayna halkına karşı bu korkunç savaşı sürdüren veya ve halkımıza karşı işlenen suçlara herhangi bir şekilde katılanları adalete teslim etmek için Ukrayna’ya ve dünyaya yardımcı olacaktır.” dedi.

Tüm kolluk kuvvetlerinin bu mekanizmanın derhal çalışmaya başlamasını sağlamak için her türlü çabayı göstermesi gerektiğini kaydeden Zelenskiy, ayrıca eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy‘yi Rus askerlerinin sivillere işkence edip öldürdüğü Buça’yı ziyaret etmeye davet etti.

Ukrayna: Savaşta 161 çocuk hayatını kaybetti

Zelenskiy “Bayan Merkel ve Bay Sarkozy’yi Buça’yı ziyaret etmeye ve 14 yıldır Rusya’ya taviz politikasının nelere yol açtığını görmeye davet ediyorum. İşkence gören Ukraynalıları ve Ukraynalı kadınları kendi gözleriyle görmeye. Doğru anlaşılmak istiyorum. Batı’yı suçlamayın, halkımıza bunu yapan Rus ordusudur. Ama bir kararsızlıktan bahsetmeye hakkımız var.” diye ekledi.

Dünyadaki tüm Ukraynalıları ve Ukrayna’nın dostlarını bu çalışmaya katılmaya ve adaletin tesisi için yardım etmeye de çağıran Zelenskiy “Dünya zaten çok sayıda savaş suçu gördü. Farklı zamanlarda. Farklı kıtalarda. Ancak Rus askeri personelinin savaş suçlarının bu tür kötülüğün dünyadaki son tezahürü olması için her şeyi yapma zamanı geldi. Herkes suçlu. Bu tür suçlar cellatların özel defterine yazılacak, bulunacak ve cezalandırılacak” diyerek Rus işgali sırasında Buça ve diğer şehirlerdeki savaş suçlarının da Salı günü BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınacağını kaydetti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com