Zelenskiy ile Putin müzakere masasına oturur mu?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadim Pristayko, Kazakistan’ın ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Japonya’daki bir toplantıda Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’e Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olası müzakerelerin düzenlenmesi konusunda yardım teklifinde bulunduğunu ancak bunun şartsız bir öneri olduğunu söyledi.

İnterfax ajansının haberine göre, Pristayko “Cumhurbaşkanımız, hem Merkel hem de Macron’a elbette, Putin ile buluşması gerektiğini çünkü sürecin toplantı yapılmadan bir yere götürelemeyeceğini söyledi. Bu toplantıyı yapacağız şeklinde bir konuşma olmadı.”dedi.

Pristayko’ya göre, Nazarbayev’in önerisi tamamen diplomatik. “Yardıma ihtiyacınız olursa, yardım etmeye hazırım.” demiştir. Cumhurbaşkanı ise teşekkür ederek, yardım gerektiğinde, buluşabiliriz diye iletmiştir.

Bakınız: Medyaya göre Putin Zelenskiy’nin politikalarını sabote etti

Bakan, Kazakistan’ın daha önce müzakerelerin Minsk yerine Donbass’ta olması için teklifte bulunduğunu, ancak lojistik açısından bunun daha zor olduğunu da hatırlattı.

“Kimse kimseyi kırmak istemiyor, ancak Minsk’teki müzakarede elde ettiklerimizden memnunuz. Herkes için uygun. Toplantının Astana’da (şimdi Nur-Sultan’da) olabileceğini sanmıyorum. Berlin’de veya Paris’te olabilir. “dedi.

Zelenskiy’nin ve Putin’in toplantısının Normandiya formatının dışında olup olmadığı sorusuna cevap veren Priestayko, “Bu sabah ben de senin gibi, böyle bir toplantının mümkün olduğunu duydum” dedi.

Ona göre, toplantı için Rus tarafının onayı olmalı. “Öyleyse bir karar vereceğiz. Ama Norman formatında kalıyoruz. Sadece yapılanlara saygı duymakla kalmıyoruz, unutmayalım, Fransa ve Almanya her zaman olduğundan biraz farklı bir pozisyonla pazarlık etmemize izin veren güçler. “Tête-à-tête” diyoruz. (Tête-à-tête = başbaşa, yüzyüze anlamına gelen Fransızca ifade)

Bildirildiğine göre, 12 Kasım’da Astana Kulübü siyasi forumunun beşinci toplantısında Nazarbayev, Zelenskiy ve Putin’in, Donbass’taki anlaşmazlığın çözülmesine şahsen karar verebileceklerini, bunun için Kazakistan’da yapılacak bir müzakereyi önereceği yönündeki inancını dile getirdi.

Nazarbayev “Şimdi Sayın Zelenskiy ile buluştum, onu dinledim. Daha dün, bu sorunun nasıl daha da çözüleceği konusunda Vladimir Putin ile de konuştum. (…) Rusya ve Ukrayna başkanları arasında ayrı bir kişisel toplantıya ihtiyacımız olduğuna inanıyorum.” dedi.

Nazarbayev, “Zelensky’nin bir toplantıya onay verdiğini şimdiden kabul ettim, Rusya Devlet Başkanına bunun hakkında bilgi verdim. Şimdi göreceğiz.” diye eklemişti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com