ISW, savaşın başlamasından sonra Ukrayna’nın dünyadan ne kadar yardım aldığını hesapladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: ABD Ordusu

Büyük çaplı savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya ülkelerinden 178 milyar doların üzerinde yardım aldı.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün hesaplamalarına göre AB ve üye ülkeleri Ukrayna’ya 148.5 milyar dolarsağladı. Bu tutara yakın zamanda açıklanan 50 milyar euroluk destek paketi de dahil.

Avrupa’dan yardım

İngiltere, Şubat 2022’den itibaren Ukrayna’ya 15.1 milyar dolar genel destek taahhüdünde bulundu ve bunun 9 milyar doları askeri yardıma ayrıldı.

Norveç yakın zamanda Ukrayna’ya 2023 ile 2027 yılları arasında 7 milyar dolar sağlayacak bir destek programı konusunda Ukrayna ile çok yıllı bir anlaşmaya vardı. Yılda yaklaşık 1.4 milyar dolar vermeyi taahhüt etti ve şimdiden 2022’de yaklaşık bir milyar dolar, 2023’te ise yaklaşık 1.9 milyar dolar sağladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Türkiye’nin yardımı, lider drone üreticisi Baykar ile işbirliği şeklinde geliyor. Eylül 2023’te yeni bir İHA üretim tesisi ve “Bayraktar TB2” insansız hava araçlarına servis hizmeti verecek bir servis merkezinin açıldığını duyurdu. Tesis ve servis merkezi 2025’in başlarında faaliyete geçecek.

Kuzey Makedonya, Kasım 2023 itibarıyla aralarında Sovyet dönemi askeri teçhizatının da bulunduğu 10 askeri yardım sevkiyatını Ukrayna’ya devretti. Ülke aynı zamanda Ukraynalı askeri personelden oluşan gruplara da eğitim veriyor ve Ukrayna’yı desteklemeye devam etme sözü verdi.

Kuzey Amerika’dan yardım

Tam kapsamlı savaşın başlangıcından bu yana Kanada, Ukrayna’ya 1.8 milyar dolar askeri yardım ayırdı. Ayrıca Kanada ordusu 2015’ten bu yana yaklaşık 40,000 Ukraynalı askeri ve güvenlik personeline eğitim verdi ve Kanada bu programı Mart 2026’ya kadar genişletti.

Asya ülkelerinden yardım

Güney Kore, Ukrayna için büyük önem taşıyan 155 mm top mermisi üretimini artırıyor. Batının stoklarını yenilemek ve Ukrayna’ya sürekli mühimmat tedarikini desteklemek için bunlara ihtiyaç var.

Aynı zamanda Japonya, geçen Aralık ayında Ukrayna’ya 4.5 milyar dolar tahsis etme ve Ocak 2024’te Ukrayna’nın savunmasına ek destek sağlamak üzere NATO fonuna 37 milyon dolar ek katkı yapma sözü vermişti.

Avustralya ve Yeni Zelanda’dan yardım

Avustralya, Ekim 2023 sonu itibarıyla Ukrayna’ya yaklaşık 590 milyon dolar askeri ve insani yardım sağladı.

Yeni Zelanda, Lipetsk itibarıyla Ukrayna’ya 48.7 milyon doların üzerinde askeri ve insani yardım aktardı.

Ukrayna’ya yardım

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ukrayna’nın Rusya Federasyonu ile olan savaşta zafer kazanması için tek umudun ABD yardımı olduğunu belirtti.

Ancak New York Times, ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımın yeterince kontrol edilmediğini kaydetti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com