AB, Rusya’daki seçimlerden “savaş karşıtı” tek adayın çekilmesiyle ilgili yorum yaptı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya’da yaklaşan başkanlık “seçimleri” için savaş karşıtı tek aday olan Boris Nadejdin’in kaydının reddedilmesi, mevcut Kremlin rejimine yönelik her türlü muhalefete yönelik gözdağı, terör ve baskı atmosferini yalnızca teyit ediyor.

AB sözcüsü Peter Stano Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında “Bu vaka, sonuçlarını tahmin etmenin çok kolay olduğu ve kesin olarak bildiğimiz başkanlık ‘seçimleri’ öncesindeki ruh halini ve atmosferi gösteriyor. Bu seçim kampanyası, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı, devlet propagandası ve tüm bağımsız ve eleştirel görüşlerin, bağımsız medyanın ve siyasi muhalefetin ‘buldozerle’ bastırılmasıyla körüklenen topyekün yasakların olduğu bir ortamda yürütülüyor” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Böylesine kasvetli, baskıcı bir atmosferin Kremlin rejimi tarafından yaratıldığını kaydederek, AB’nin Rusya’yı yalnızca kendi vatandaşlarının insan haklarına ve temel özgürlüklerine saygı gösterilmesine ilişkin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırabiliceğini ekleyen Stano şöyle devam etti:

“Bu ‘seçimleri’ yakından izleyeceğiz ancak bunların ne kadar adil olabileceği ve sonuçlarının ne olabileceği konusunda hiçbir yanılsamamız yok. Hem potansiyel adaylara hem de Kremlin’de rejime karşı çıkan herkese karşı daha fazla baskı uygulanacağını öngörebiliriz.”

Rus kitle iletişim araçlarına göre, Rusya Federasyonu Merkezi Seçim Komitesi, Rusya’da bu yılın Mart ayında yapılacak başkanlık seçimlerine katılmak için tek “savaş karşıtı” aday olan Boris Nadejdin‘in “geçersiz” olduğunu ilan ederek kaydetmeyi reddetti. Nadejdin için 9 binin üzerinde imza toplandı. Rusya MSK’sı oybirliğiyle bu adayı kaydettirmeyi reddetme kararı aldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com