Financial Times: Ukrayna’daki savaş dünyanın dört bir yanındaki savunma şirketlerine dikkati çekti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD merkezli AeroVironment ve Türkiye merkezli Baykar gibi şirketler, ürettiği ekipmanların Ukrayna’daki savaş alanında elde ettiği başarının ardından manşetlere taşındı.

Ukrayna’daki savaşla birlikte birçok küçük teknoloji şirketi, daha önce yalnızca köklü oyuncuların hakim olduğu bir sektörde öne çıktı.

Financial Times’ın bir makalesine göre, American AeroVironment ve Türk Baykar gibi şirketler, ekipmanlarının Ukrayna’daki savaş alanındaki başarısından sonra manşetlere taşındı.

Milrem, Alman Krauss-Maffei Wegmann ile birlikte Ukrayna’ya 14 insansız kara aracı teslim etti ve Pentagon, savaş başlıkları ile donanmış birkaç yüz AeroVironment Switchblade insansız hava aracı gönderdi.

Bu şirketlerin ve ürünlerinin Ukrayna’daki başarısı, savunma sanayinde meydana gelen değişimlerle vurgulanmaktadır.

Ukrayna’daki savaş süresi boyunca, yeni girişimlerin sayısı iki kattan fazla arttı.

Makale, ABD ve Birleşik Krallık’ın bir süredir tedarikçi tabanlarını çeşitlendirmek istediklerini, ancak satın alma süreçlerinin daha küçük grupların çalışmasını zorlaştırdığını söylüyor. Savunma tedarik süreci oldukça zorlu ve hükümetlerin anlaşma yaptıkları şirketin uzun vadede var olacağından emin olmaları gerekiyor.

Yakın tarihli bir olumlu gelişme, 2021’de küçük ve orta ölçekli şirketleri ortak araştırma projelerine katılmaya teşvik eden Avrupa Savunma Fonu’nun oluşturulmasıdır.

İngiltere’de de benzer çabalar gösteriliyor. Savunma Bakanlığı’nın satın alma ajansı Defence Equipment & Support’un yönetici direktörü Andy Start, hükümetin küçük ve orta ölçekli grupların kamu sektörü ihalelerine teklif vermesini kolaylaştırdığını söyledi.

Capital Alpha Partners araştırma grubunun genel müdürü Byron Callan, “Bazı küçük ABD teknoloji şirketleri Ukrayna pazarına girme konusunda çok aktif” dedi.

Sektör uzmanları, önceki ihtilaflar sırasında niş teknolojilere yönelik talepte ani bir artış olduğuna ve bunun da dahil olan şirketler için genellikle karmaşık sonuçlara yol açtığına dikkat çekiyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün kıdemli üyesi Peter Weseman, daha büyük şirketlerin daha küçük rakiplerinden pazar payı almak veya önemli teknolojileri ele geçirmek istediğini belirtti.

Baykar, Ukrayna’da

Ağustos 2022’de Baykar, Ukrayna’da süpersonik bir İHA inşa etmeyi planladığını duyurdu.

30 Nisan 2023’te Ukrayna’nın Baykar ile aynı anda üç yeni anlaşma imzaladığı öğrenildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com