ISW: Putin, NATO ile savaş hazırlıklarına başladı, buna dair işaretler var

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Politico: AB'ye göre Putin yeni saldırılara hazırlanıyor, birkaç senaryo var

Savaş Araştırmaları Enstitüsü analistleri tarafından Putin tarafından imzalanan iki kararnamenin Kuzey Atlantik İttifakına karşı askeri saldırı hazırlıklarının başlamasına bir işarettir.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü, bunun, Rus liderinin Moskova Askeri Bölgesi (MVO) ve Leningrad Askeri Bölgesini (LVO) resmi olarak yeniden oluşturan 26 Şubat tarihli iki kararnamesiyle kanıtlandığına inanıyor. Böylece, Rusya’da, 2010 yılında Rusya Savunma Bakanlığı tarafından bu iki bölgenin birleştirilmesiyle oluşturulan Batı Askeri Bölgesi (ZVO) dağıtılıyor.

Analistlere göre ZVO daha önce Rusya’nın Ukrayna, Belarus ve Baltık ülkeleriyle olan sınırını kapsıyordu. Stratejik görevleri arasında, tam kapsamlı bir savaşın başlamasından sonra Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna’daki operasyonlarının izlenmesi ve NATO ile olası bir çatışmaya hazırlık yapılması yer alıyordu.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

ISW, artık LVO’nun NATO’nun kuzeydoğu sınırından, MVO’nun da Ukrayna ve Polonya’nın kuzeydoğu sınırından geçeceğini açıklıyor. Bu, Moskova’nın eşzamanlı olarak NATO’ya karşı “tavır almasına” ve Ukrayna’daki askeri operasyonların komuta ve kontrolünü basitleştirmesine olanak tanıyacak.

Uzmanların işaret ettiği gibi Putin, Finlandiya’nın 2023’te İttifak’a katılmasının ardından LVO’yu oluşturmanın gerekliliğinden bahsetti. Bu şekilde, Kremlin’in LVO’yu NATO’ya karşı koymak için kullanma niyetinin sinyalini verdi.

Analistler, “MVO ve LVO’nun yeniden kurulması, kısa ve orta vadeli perspektiflerde Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonları üzerindeki kontrolü sağlamlaştırma ve uzun vadede NATO’ya karşı gelecekteki potansiyel büyük ölçekli konvansiyonel savaşa hazırlanma şeklindeki paralel hedeflere karşılık geliyor.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com