İsviçre, Rusya’nın 8.8 milyar dolarlık varlığını dondurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna, Rusya Federasyonu'nun "FATF kara listesine" dahil edilmesini istedi

İsviçre, Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş sebebiyle Moskova’yı cezalandırmak amacıyla tasarlanan yaptırımların bir parçası olarak Ruslara ait yaklaşık 8.81 milyar dolar değerindeki mali varlıkları dondurdu. Ancak hangi kişilerin varlıklarının dondurulduğu konusunda yorum yapmayı reddetti.

Reuters’in yazdığına göre Rusya karşıtı yaptırımları denetleyen Ekonomik İşler Devlet Sekreterliği (SECO), bu miktarın bir ön tahmin olduğunu ve değiştirilebileceğini söyledi.Sekreterlik, ekleme veya yaptırım nedeniyle kesin bir rakam vermenin zor olduğunu kaydetti. Yeni kişilerin yaptırım listesinden çıkarılması ve ek varlıkların dondurulması veya blokesinin kaldırılmasına ilişkin davalar sürmektedir.

İsviçre bankalarının hükümete rapor vereceği gelecek yılın ikinci çeyreğinin sonunda daha doğru bir rakamın beklendiğini belirttiler.

Dondurulan varlıklardaki artış, son bir yılda yaptırım listesine alınan 300 kişi ile 100 şirket ve kuruluşun eklenmesinden kaynaklanıyor.

Bu aynı zamanda nakit mevduat, tahvil, hisse senedi, gayrimenkul ve lüks arabalardan elde edilecek olası getirileri de içeriyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Yetkili Bern ayrıca Rusya merkez bankasına ait 7.4 milyar franklık döviz varlıklarının hareketini de engelledi.

Aynı zamanda SECO, kimin varlıklarının dondurulduğu konusunda yorum yapmayı da reddetti. Ancak dondurulmuş varlıklar, İsviçre’deki Rusların sahip olduğu toplam servetin yalnızca bir kısmını oluşturuyor: İsviçre Bankacılar Birliği’nin tahminlerine göre, ülkenin finans kurumlarının elinde 150 milyar frank var.

Başkan Alain Bercet geçen ay ülkeye yaptığı ziyarette Ukrayna’ya daha fazla destek sözü verdi ve dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin ülkenin yeniden inşasına yardımcı olmak için kullanılması konusunu tartıştı.

İsviçre’nin Ukrayna’daki savaşa ilişkin tutumu

İsviçre diğer ülkelerden gelen İsviçre silah ve mühimmatının Ukrayna’ya gönderilmesine izin verilmesi yönündeki talepleri ülkenin tarafsızlık yasalarını gerekçe göstererek reddetti.

İsviçre Cumhurbaşkanı Alain Berset daha önce Ukrayna’daki savaşta İsviçre silahlarının kullanılmaması gerektiğini söylemişti .

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com