İngiltere Dışişleri Bakanı: Ukrayna’daki savaşın 500 gün daha sürmesine izin veremeyiz

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
İngiltere Dışişleri Bakanı: Ukrayna'daki savaşın 500 gün daha sürmesine izin veremeyiz

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverley, 17 Temmuz’da New York’ta yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Ukrayna’daki savaşın 500 gün daha sürmesine izin veremeyeceğini söyledi.

Cleverley’in sözleri İngiliz hükümetinin basın servisi tarafından aktarıldı: “Rusya’nın Ukrayna’yı topyekun işgalinin üzerinden 500 günden fazla zaman geçti. 500’ü çocuk olmak üzere en az 9 bin masum sivil öldü. Binlerce Ukraynalı kaçırıldı, hapsedildi ve işkence gördü. Evler, işyerleri, okullar ve hastaneler harabeye döndü.” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı, Rus kamplarında yaklaşık 19.000 Ukraynalı çocuk olduğunu, Ukrayna’dan 2.5 milyon erkek ve kadının da Rusya’ya sınır dışı edildiğini kaydederek “Bunlar barbarca suçlar. Rusya, Ukrayna kimliğini ve kültürel tarihini silmeye çalışıyor. Ve çocuklar savaş silahı olarak kullanılıyor. Ancak dünya olanları izliyor ve Rusya hesap verecek. Ceza Mahkemesi’nin soruşturmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ve suçlular adalete teslim edilene kadar çevrilmemiş taş bırakmayacağız,” diye vurguladı.

Ayrıca, Rusya Federasyonu’nun silahlı saldırısı nedeniyle Ukrayna gıda ihracatının %40’tan fazla düştüğünü kaydetti. Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika gibi ülkelerde gıda fiyatları hızla yükselmeye başladı. Cleverley, bu kayıpların bir kısmının “BM Genel Sekreteri ve Türkiye’nin arabuluculuğunda düzenlenen Karadeniz Tahıl Girişimi pahasına telafi edilebildiğini” belirtti.

Ancak saldırgan ülke, “tahıl girişimini” sürdürmeyi reddettiğini ve “gelecek yıl dünya pazarlarından 23 milyon tonluk devasa bir Ukrayna gıdasını kaldıracağını” duyurdu.

Cleverly, “Rusya’nın eylemlerinin Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika nüfusunun en yoksul kesimlerini gıdadan mahrum bıraktığını açıkça anlamalıyız. Bu savaşın 500 gün daha sürmesine izin veremeyiz.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com