Her beş Ukraynalı aileden biri savaş sebebiyle yiyecek sıkıntısı yaşıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Telegram/Zelenskiy

Büyük çaplı savaştan önce dünya çapında yılda 400 milyon insanı besleyen Ukrayna, şimdi bir gıda sorunuyla karşı karşıya: Cephe hattına yakın yerleşimlerin %80’inde insanlar gıdaya erişimde engellerle karşılaşıyor.

Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Ukrayna’daki temsilcisi Matthew Hollingsworth tarafından 21 Kasım Salı günü BM Güvenlik Konseyi toplantısında belirtildiğine göre BM Güvenlik Konseyi, Rus savaşıyla bağlantılı olarak Ukrayna’daki durumu ve bunun küresel gıda güvenliği açısından sonuçlarını tartıştı.

Matthew Hollingsworth “Bugün yaklaşık beş Ukraynalı aileden birinin, özellikle savaş bölgesinin yakınında, şu veya bu derecede akut gıda kıtlığıyla karşı karşıya. Cephe hattının 30 km yarıçapında yaşayan 900.000’den fazla insanın, kış aylarında yoğunlaşan akut gıda güvenliği yaşamaktadır.” diyerek “dünyanın en büyük tahıl ambarlarından birinde, çatışmaların yakınında yaşayan yüzbinlerce insanın artık insani yardım ve gıda yardımına bağımlı olduğunu” vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Program temsilcisine göre WFP, kış aylarında bu kişilerin yaklaşık 750,000’ine yiyecek sağlayacak. Ayrıca 1.5 milyon kişi daha savaştan doğrudan etkilenen bölgelerde mali yardım alacak.

Temmuz ortasından bu yana tahıl üretimi ve ihracatı için hayati önem taşıyan tesislere yönelik 31 saldırının belgelendiğini de söyledi. Bunlardan 28’i “dünya ticareti ve gıda üretimi için gerekli”, “hayati önem taşıyan” Karadeniz ve Tuna nehri terminallerinin bulunduğu Odessa bölgesinde.

WFP temsilcisi, Şubat 2022’ye kadar Ukrayna’nın dünya buğday ihracatının %9’unu, mısırın %15’ini ve ayçiçek yağının %44’ünü gerçekleştirdiğini hatırlatarak Ukrayna’nın tarım sektörünün halihazırda 40.2 milyar dolarlık zarara uğradığını kaydetti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com