Reuters: Ukraynalı maden işletmeleri, erkek sıkıntısı sebebiyle tarihte ilk kez kadınları işe alıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rus işgalcilere karşı savaşan erkek sayısının fazlalığı sebebiyle Ukrayna kömür madeni işletmeleri, ağır işler için aktif olarak kadınları işe almaya başladı. Şu anda DTEK madenlerinde yeraltında yaklaşık 400 kadın çalışıyor.

Reuters’deki makalede, binden fazla işçinin Rus işgaline karşı savaşmak için ayrılmasının ardından büyük bir personel sıkıntısı yaşayan doğu Ukrayna’daki bir kömür santrali örneğine değinilerek “Onun cevabı, tarihte ilk kez kadınların yeraltında çalışmasına izin verilmesi oldu. Yüzden fazla kişi bu öneriyi destekledi.” denildi.

Bu madende ve komşu ikiz işletmede savaşmaya giden bin madenciden 42’si öldü.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

DTEK tarafından da, şu anda 20 bin madenciden yaklaşık 3 bininin cephede savaştığı belirtilerek “Savaştan önce bazı kadınlar madenlerde çalışsa da hükümet, Sovyet döneminden bu yana uygulanan işin fiziksel açıdan çok zorlu olduğunu düşündüğü için onların yeraltında çalışmasını yasakladı. Savaş sırasında bu yasağın kaldırılmasından sonra, şu anda DTEK madenlerinde yeraltında çalışan yaklaşık 400 kadın var, ancak bu toplam yeraltı çalışanlarının yalnızca %2.5’i” denildi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com