Harris: ABD, Ukrayna’yı silah ve kaynaklarla desteklemeye devam edecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: president.gov.ua

ABD, müttefikleriyle birlikte Ukrayna’ya özgürlüğünü ve demokrasisini savunmak için ihtiyaç duyduğu silah ve kaynakları sağlamaya devam edecek.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Münih Güvenlik Konferansı’nda ABD’nin dünyadaki rolüne ilişkin konuşmasında, iki yıl önce Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin arifesinde Münih’teki foruma ilk katıldığında birçok kişinin Kiev’in birkaç gün içinde düşeceğini düşündüğünü belirtti. Ona göre Ukrayna halkının cesareti, Başkan Zelenskiy ve ABD liderliğinde 50 ülkeden oluşan koalisyonla birlikte , Ukrayna’nın pek çok kişinin imkansız olduğunu düşündüğü şeyi başarmasına olanak sağladı.

Harris “Bugün Kiev özgür ve güçlü. ABD’nin öncülüğünde dünya, egemenlik ve toprak bütünlüğünün temel ilkelerini korumak ve emperyalist otoriter rejimi durdurmak için birleşti” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna’nın işgalin başlangıcında işgal ettiği toprakların yarısından fazlasını geri alması ve Rus ordusunun ciddi gerilemeler yaşaması sebebiyle Putin’in başlattığı savaşın, Rusya için tam bir başarısızlık haline geldiğine şüphe olmadığını belirten Harris, iki yıl içinde tanklarının 2/3’ünü, Karadeniz Filosunun üçte birinden fazlasını ve 300,000’den fazla askerini kaybettiğine vurgu yaparak, “Ayrıca saldırganlığı nedeniyle Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uyguladık ve G7 ile birlikte devlet varlıklarını dondurduk; Moskova’nın Ukrayna’ya verdiği zarar ve yıkımın bedelini ödemesi gerektiğini açıkça belirttik” dedi.

Avrupa Birliği’nin, Avrupalı müttefiklerin ve ortakların halihazırda Ukrayna’ya aktardığı 100 milyar dolardan fazlasına ek olarak, 2024-2027 çok yıllı AB bütçesinde 54 milyar dolar tutarında bir Ukrayna fonu oluşturma yönündeki son kararını memnuniyetle karşıladığını belirten Harris “Avrupa’nın Ukrayna’yı kararlı bir şekilde desteklemeye devam edeceğini açıkça belirttiniz. Ve sizi temin ederim ki, Başkan Joe Biden ve ben de Ukrayna’yı destekliyoruz ve ABD Kongresi’nin her iki kanadındaki iki partili çoğunluk ile ortaklaşa, Ukrayna’ya umutsuzca ihtiyaç duyduğu silahları ve kaynakları sağlamak için çalışacağız.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com