AB, Rus gazının Ukrayna üzerinden transit geçişine ilişkin sözleşmenin uzatılmasına gerek görmüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya geçişine ilişkin yıl sonunda sona erecek olan anlaşmanın uzatılmasına gerek görmüyor.

Enerjiden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Kadri Simson‘a göre AB analizi, aralarında Avusturya, İtalya ve Slovakya’nın da bulunduğu gaz transit rotası üzerinden hizmet verilen ülkelerin alternatif tedarik kaynakları elde edebileceklerini gösterdi.

Simson, AB parlamento komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, “Rusya ile bu yılın sonunda süresi dolacak olan üçlü gaz transit anlaşmasının uzatılmasıyla ilgilenmiyoruz.” dedi.

Kendisi, “gazın bir kısmını hâlâ Ukrayna rotasından alan bu ülkelere tedarik konusunda alternatif çözümlerin bulunduğunu” belirtti.

Rus gazı olmadan

Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Avrupa’ya gaz tedarikini kesmesinin ardından Avrupa, Rus gaz ithalatını neredeyse bitirdi.

S&P Global Commodity Insights’a göre Avrupa, Ukrayna üzerinden yılda yaklaşık 12 milyar metreküp gaz alıyor. Savaştan önce Rusya, Avrupa’ya yılda 155 milyar metreküp gaz sağlıyordu.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Analistler, Ukrayna ile transit anlaşmasının sona ermesinin Avrupa gaz fiyatlarında hafif bir artışa yol açabileceğini ancak Avrupa’nın genel enerji güvenliğini tehlikeye atmayacağı görüşündeler.

AB ülkeleri, Moskova’dan gelen arzın yerini almak üzere sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) ve yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yaptı. Gaz talebindeki keskin düşüş de buna yardımcı oldu.

Transit sözleşmesi

Moskova ile Kiev arasında 2019 yılında imzalanan beş yıllık transit anlaşması uyarınca Rusya, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz ihraç ediyor ve boru hattı ağının kullanım ücretini ödüyor.

Ukrayna, Rusya ile sözleşmenin uzatılması konusunda müzakerelere girmeyeceğini defalarca ifade etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com