Zelenskiy: Koronavirüs Ukrayna’ya girmeyecek dedi ve halkın tepkisini eleştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın vatandaşlarını ve Wuhan’dan diğer ülke vatandaşlarının tahliye edilmesinde Ukrayna’nın eşi görülmemiş güvenlik önlemleri aldığını söyledi.

İnterfax ajansının haberine göre, “Güvenlik önlemleri benzeri görülmemiş. Virüsün Ukrayna‘ya girmemesini için mümkün olan her şeyi yaptılar. Wuhan’da birkaç vatandaşın binmesine izin verilmedi, çünkü ateşleri yükselmişti. Getirilen herkes tatmin edici durumdaydı.” dedi.

“Onlar şu anda sağlıklı, ancak 14 gün boyunca karantinaya alınıp izlenecekler. Tahliye edilenler Novy Sanzhary’deki Ulusal Muhafızların merkezinde yaşayacaklar. Tamamen izole edilecek ve katı bir bakteriyolojik güvenlik rejimine tabi olacaklar. İki hafta içinde muhtemelen ülkedeki en çok korunan nesne olacaklar” diye ekledi.

Zelenskiy, bakteriyolojik bir tehlike olmadığını, ancak başka bir sorun olduğunu kaydetti: “hepimizin insan ve hepimizin Ukraynalı olduğumuzu unutma tehlikesi.”

“Her birimiz. Salgın sırasında Wuhan’da bulunanlar da dahil. Fransa insanları Wuhan‘dan tahliye edip şehirlerden birine getirdiğinde, bu şehrin sakinlerinden sadece tek bir tepki oldu: vatandaşlarının yaşamına ve sağlığına önem verdiler, Wuhan’dan uçağımız yakıt ikmali yaptığında ve Kazak vatandaşı teslim ettiğinde Kazakistan‘da bile protestolar ve tıkanmalar olmadı. Aksine herkes teşekkür etti ve sonunda evde olduğu için memnun oldu.” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna’daki bireylerin yollarda engelleme, hastaneleri engelleme ve Ukraynalı vatandaşların kendi ülkelerine girmelerini engelleme girişimlerinin “insan karakterinin en iyi yönlerinden çok uzak” olduğunu gösteriyor. “Özellikle yolcuların çoğunun 30 yaşın altındaki insanlar olduğunu düşündüğünüzde. Birçoğumuz için neredeyse çocuk gibiler” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı, Wuhan’da bir Ukraynalı vatandaşın geçici olarak kalması veya Kanada’ya göç etmesinin onu ülkesine yabancı bir kişi yapmadığını vurguladı. “Anlıyorum: onlarca yılın eski Ukrayna politikası doğru ve yanlış olarak ayırmayı alışkanlık haline getirdi. Ama bu dönem sona erdi. Başını belaya sokan her Ukraynalı için savaşacağız. Ukrayna kendi başına teslim olmayacak. Böyle bir devlet politikası olacak: Bunu garanti ederim. Ama toplumun tepkisi de aynı olmalı, gerçekten bunu umuyorum.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com