Grivna Güçleniyor. Dolar Kuru 24 UAH Olacak mı?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

 

Ukrayna Birinci Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vladislav Kravets’e göre, yerleşik olmayan yatırımcıların devlet tahvillerine yaptığı yatırımların artması nedeniyle grivnanın güçlenmesi yönündeki eğilim yakın gelecekte de devam edecek.

Kravets “Tarımsal ihracattan elde edilen döviz kazançlarındaki mevsimsel artış, geçmişte veya bir önceki yıl olan göstergelerin üstüne çıkamadı; bu nedenle Ukrayna Grivnası’nın şu anki değerinin ana itici gücü devlet tahvillerine yapılan yabancı yatırım girişimidir. Yakın gelecekte grivna güçlenmeye devam devam edecektir.” dedi.

FED ve ECB’nin ekonomik büyümedeki yavaşlamaya cevaben yürüttüğü para politikası, Ukrayna dahil olmak üzere gelişmekte olan piyasalardaki yatırım fonlarına akışı teşvik edecektir.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da Dolar Kuru Son Üç Yılın En Düşük Seviyesinde

Kravets’in öngörüsüne göre: “Eğer Merkez Bankası piyasaki fazla parayı rezervlere aktaramazsa, yakın gelecekte 24 UAH /1 $’a doğru gidilecektir.”

– Yılın başından bu yana, grivna döviz kuru son on yılda da dahil olmak üzere neredeyse % 10 oranında artmıştır. Son günlerdeki değişim % 4 olmuştur.
– Grivna son kez 12 Ağustos 2016 tarihinde 25 UAH / $ 1’in altında kaldı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com