G7 ülkelerinden Rusya’ya diplomatik yolu seçmesi yönünde çağrı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’nin dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi, Rusya’yı diplomasiyi seçmeye, gerilimi azaltmaya ve Minsk anlaşmaları kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağıran bir bildiri yayınladı.

Yayınlanan bildirideRusya’yı diplomasi yolunu seçmeye, gerilimi düşürmeye, askeri güçlerini Ukrayna sınırlarının yakınından önemli ölçüde geri çekmeye ve risk azaltma ile askeri faaliyetlerin şeffaflığı da dahil olmak üzere uluslararası taahhütlere tam olarak uymaya çağırıyoruz. İlk adım olarak, Rusya’nın Ukrayna sınırları boyunca açıkladığı askeri faaliyetlerini azaltmasını uygulamasını bekliyoruz. Bu azalmaya dair hiçbir kanıt görmedik. Rusya’yı yaptıklarına göre değerlendireceğiz. “ dedi.

Almanya ve Avusturya, vatandaşlarından Ukrayna’yı acilen terk etmelerini istedi

Açıklamada ayrıca, “Rusya, Ukrayna’ya yönelik herhangi bir askeri saldırganlığın, çok çeşitli sektörel ve bireysel hedeflere karşı mali ve ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere, Rusya için ciddi kayıplara ve benzeri görülmemiş maliyetlere yol açacak büyük sonuçları olacağından şüphe duymamalıdır. Böyle bir olay olması durumunda mutabık kalınan kısıtlayıcı önlemler alacağız.”

Bakanlar ayrıca “Rusya’nın diplomatik ilişki kurmaya istekli olduğuna dair son açıklamalarını not aldık. Avrupa güvenliği, risk azaltma, şeffaflık, güven inşa etme ve silahların kontrolü gibi karşılıklı endişe yaratan konularda Rusya ile diyalogu sürdürme taahhüdümüzün altını çiziyoruz. Ayrıca mevcut krize barışçıl ve diplomatik bir çözüm bulma taahhüdümüzü yineliyoruz ve Rusya’yı ABD-Rusya Stratejik İstikrar Diyaloğu, NATO-Rusya Konseyi ve AGİT aracılığıyla diyalog teklifini kabul etmeye çağırıyoruz. Polonya AGİT Dönem Başkanlığı tarafından başlatılan Yenilenen AGİT Avrupa Güvenlik Diyalogunu takdir ediyor ve Rusya’nın yapıcı bir şekilde devreye gireceğine dair güçlü umudumuzu ifade ediyoruz.” diye ekledi.

Ukrayna’da kenevirin kullanımı yasal zemine oturtuluyor. Gözden geçirilmiş yasa tasarısı yayınlandı

Yaşanan htilafa kalıcı bir siyasi çözüm bulunmasının tek yolunun Minsk anlaşmalarını uygulamak olduğunu vurgulayan bildiri “Doğu Ukrayna’daki ihtilafa kalıcı bir siyasi çözüm bulmanın tek yolu olan Minsk Anlaşmalarının tam olarak uygulanmasını sağlamak için Normandiya Süreci aracılığıyla Almanya ve Fransa’nın çabalarına yönelik güçlü takdirimizin ve sürekli desteğimizin altını çiziyoruz. Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin Ukrayna’nın Minsk Anlaşmalarına olan sıkı bağlılığının ve sürece yapıcı bir şekilde katkıda bulunmaya hazır olduğunun altını çizen kamuoyu açıklamalarını kabul ediyoruz. Ukrayna’nın önerileri, Rus müzakereciler ve Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından ciddi şekilde dikkate alınmayı hak ediyor. Rusya’yı, Ukrayna’nın tekliflerinin diplomatik yol için temsil ettiği fırsatı değerlendirmeye çağırıyoruz.” diye devam etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com