Forbes: Rusya Federasyonu bütçesinin dörtte birini Ukrayna’daki doğrudan savaşına harcadı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Forbes: Rusya Federasyonu bütçesinin dörtte birini Ukrayna'daki doğrudan savaşına harcadı

Rusya dokuz ayda ülkenin yıllık bütçesinin dörtte biri olan 82 milyar doları savaşa harcadı. Rusya Federasyonu gelecek yıl bu miktarı kaldıramayabilir.

Forbes’de yayınlanan makalede Rusya’nın savaşın 9 ayı boyunca doğrudan askeri harcamaları yaklaşık 82 milyar dolar oldu. Bu tahmin, sadece askeri operasyonları desteklemek için gerekli olan doğrudan harcamaları içermekte olup, istikrarlı savunma harcamalarını veya ekonomiyle ilgili kayıpları içermemektedir.

2021’de Rusya’nın tüm bütçe gelirleri 340 milyar doları buldu, yani Rusya Federasyonu geçen yılki gelirlerinin dörtte birini şimdiden askeri operasyonlara harcadı.

ISW: Kremlin’in Ukrayna’ya karşı savaş iddiaları Rus propagandacılarının kafasını karıştırıyor

Böylece en büyük harcama kalemlerini 28.7 milyar dolar ile ordunun ihtiyaçlarına, 20.8 milyar kayıp teçhizata, 15.6 milyar dolar ile askeri personel maaşlarına ve 14,1 milyar ile füze kullanımına harcadı. Rus ordusu Ukrayna üzerine 4.000’den fazla füze fırlattı, bunlardan birinin ortalama maliyeti 3 milyon dolar, ayrıca topçu sistemleri için de 6.6 milyar dolar harcadı.

İlkbaharda, Rusya Federasyonu’nun petrol ve gaz için günde yaklaşık 1 milyar avro aldığı düşünülürse, bu tür maliyetler oldukça kabul edilebilir görünebilirdi, ancak şimdi durum farklı.

Forbes “Rusya Federasyonu’nun federal bütçesinde petrol ve gaz ihracatından elde ettiği gelirler azalıyor. Rusya, Kuzey Akım yoluyla arzın durmasının ardından Avrupa gaz pazarının çoğunu çoktan kaybetmiş durumda. Rus petrolüne yönelik yaptırımlar da Aralık ayından itibaren uygulanmaya başlayacak.” diye hatırlattı.

Sonbahar ayları itibariyle, Rusya Federasyonu için savaş harcamaları ise iki katına çıktı. Şu anda savaşın maliyeti ayda en az 10 milyar dolar şeklindedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com