ISW: Kremlin’in Ukrayna’ya karşı savaş iddiaları Rus propagandacılarının kafasını karıştırıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Politico: AB'ye göre Putin yeni saldırılara hazırlanıyor, birkaç senaryo var

Kremlin, Batı’yı yanıltmak için askeri hedeflerini belirsiz ifadelerin arkasına saklıyor. Bu durum ise Rus propagandacıları çözülmesi gereken bir bulmacayla karşı karşıya getiriyor.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü’ne (ISW) raporuna göre analistler, 21 Kasım’da Rusya Federasyonu Devlet Başkanı sözcüsü Dmitriy Peskov‘un Ukrayna’daki mevcut hükümetin değişmesinin Rus “özel askeri harekatının” amacı olmadığını söylediğini ve Vladimir Putin‘in “zaten bunu söylediğini” belirtti.

Kremlin’in muhtemelen Batılı bir izleyici kitlesine yönelik amaçlarını gizlemesi, yine de Rus savaş destekçilerinin kafasını karıştırıyor. Peskov’un açıklaması muhtemelen Rusya Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev‘in Rusya’nın ancak Ukrayna hükümetinin teslimiyetinin ardından Ukrayna ile ilişkileri normalleştirebileceğini ilan eden savaş yanlısı öfkesinin etkilerini hafifletmeyi amaçlıyordu

Kliçko: Putin, Kievlileri şehri terk etmeye zorlamak istiyor

İki karşıt ifade, savaş yanlısı toplumu şaşırttı. Wagner Grubu’na bağlı bir milblogger, Peskov’un açıklamasına cevaben Rusya’nın açık bir hedefi olmayan bir savaşta amaçsızca savaştığını alaycı bir şekilde ele aldı.

ISW, Kremlin yetkililerinin ve propagandacılarının “Naziler” ve “savaş suçluları” olarak karaladıkları Mariupol’dan Ukraynalı savaş esirlerini takas etme kararına Kremlin’in benzer tepkiler verdiğini bildirdi.

ISW “Bu iki açıklama birbirine zıt. Wagner PMC ile bağlantılı bir Millblogger, Peskov’un açıklamasına yanıt olarak, Rusya’nın amaçsızca, net bir hedefi olmayan bir savaş yürüttüğünü söyledi.” dedi.

Uzmanlar, “Kremlin’in aşırı milliyetçi ideolojiye ve savaşa alenen tamamen teslim olma konusundaki isteksizliği, Rus kitlelerine böyle bir ideolojiyi vaaz eden propagandacılar için kafa karıştırıcı” dedi.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü, aynı zamanda Putin’in kendisinin de milliyetçi topluluğun desteğini kazanmak için aşırı argümanları ve Rus nüfusunun geri kalanının desteğini korumak için daha ılımlı bir anlatıyı dengeleme eğiliminde olduğunu ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Analistler, “Ancak, Rusya’nın askeri başarısızlıkları ve artan kayıplar, Putin’in savaş hedeflerini kasıtlı olarak gizlemesine ve retoriği dengeleme girişimlerinin yalnızca kritik gruplar arasında hoşnutsuzluğu körüklemesine neden oluyor.” diye ekledi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com