AP, Rusya’yı terörizme sponsor olan bir devlet olarak tanıdı ve uluslararası izolasyon çağrısında bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Parlamentosu, Rusya Federasyonu’nu terörü destekleyen ve terörizm araçlarını kullanan bir devlet olarak tanıdı ve kapsamlı uluslararası izolasyon çağrısında bulundu.

Karar, Çarşamba günü Strasbourg’da AP genel kurul oturumunun bir parçası olarak oylandı.

AP Başkanı Roberta Metzola, oylamanın sonuçlarını “Karar ezici bir çoğunlukla kabul edildi” şeklinde açıkladı.

Kararda “(AP), Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna’nın sivil halkına yönelik kasti saldırıların ve zulmün, sivil altyapının tahrip edilmesinin ve diğer ciddi insan hakları ve uluslararası insani hukuk ihlallerinin Ukrayna halkına karşı terör eylemleri teşkil ettiğini vurgular ve bu savaş suçu teşkil ettiğini kabul eder; koşulsuz öfkesini ifade ederek bu saldırıları ve suçları, ayrıca Rusya’nın Ukrayna’da ve diğer ülkelerin topraklarındaki yıkıcı siyasi hedeflerine ulaşmak için yaptığı diğer eylemleri kınar; terörizm ve terör araçlarını kullanan bir devlet olduğunu akılda tutarak, Rusya’yı bir devlet olarak terörizmin sponsoru olarak tanır.” denildi.

Ayrıca AP, Konsey’e sözde Wagner Grubu ve Kadirovcular olarak bilinen 141. Özel Motorlu Alayı ile Rusya tarafından finanse edilen diğer silahlı grupları, terör faaliyetlerine karışmış milisler, kişi, grup ve örgütler listesine dahil etmesi çağrısında bulundu.

Belarus’tan ikinci bir saldırı tehdidi var mı? Ukrayna Savunma Bakanlığı cevap verdi

AP ayrıca, AB’ye ve üye devletlere, özellikle Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi gibi uluslararası örgüt ve organlara üyeliğiyle ilgili olarak, Rusya Federasyonu’nun “kapsamlı uluslararası izolasyonunu” başlatmak için önlemler alma çağrısında bulundu ve Rusya Federasyonu topraklarında herhangi bir resmi etkinlik düzenlemekten kaçınmaya çağırdı.

AP ayrıca Rusya ile diplomatik ilişkilerin daha da azaltılması ve “resmi temsilcileriyle her düzeydeki temasların kesinlikle gerekli olan en aza indirilmesi ve AB üye ülkelerinin Rusya ile bağlantılı kurumları, Rus diplomatik misyonlarının himayesinde ve önderliğinde faaliyet gösteren ve dünyada Rus devlet propagandasını destekleyen Rus diasporasının merkezleri ve kültürleri, örgütleri ve dernekleri kapatıp yasaklaması” çağrısında bulundu.

AP, Ukrayna’nın uluslararası alanda tanınan sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini bir kez daha ilan etti ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü yasadışı, sebepsiz ve haksız saldırı savaşını bir kez daha kınadı. AP, Rusya ve kukla güçlerinin yerleşim bölgelerine ve sivil altyapıya yönelik saldırılar dahil olmak üzere tüm askeri eylemleri durdurmasını ve Rusya’nın tüm silahlı kuvvetlerini, kukla güçlerini ve askeri teçhizatını Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş tüm topraklarından çekmesini, zorbalığı durdurmasını talep ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com