DSÖ: 2-3 milyon Ukraynalı daha soğuk sebebiyle evlerini terk edecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Polonya, Ukraynalı mültecilere yardım ödeme süresini 2 ay daha uzattı

DSÖ tahminlerine göre, 2-3 milyon Ukraynalı daha sıcaklık ve güvenlik arayışıyla evlerini terk edecek. Ukraynalı aileler alternatif ısıtma yöntemlerine yönelmek zorunda kalacak. Dizel jeneratörler veya odun kömür kullanacaklar.

Tüm bu yaşananların halkın ruh sağlıklarını da olumsuz etkilediğini kaydeden DSÖ “2-3 milyon Ukraynalının daha ısınma ve güvenlik arayışıyla evlerini terk etmesini bekliyoruz. Onlar, COVID-19, zatürree ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonları ve ciddi bir difteri ve kızamık riski dahil olmak üzere sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacaklar.” diye ekledi..

Ukraynalı ailelerin alternatif ısınma yöntemlerine yönelmek zorunda kalacağı da belirtildi.

Toksik maddelere maruz kalmak, çocukların, yaşlıların solunum ve kardiyovasküler sistem hastalıkları olan kişilerin sağlığı için risk oluşturduğunu belirten örgüt “Bütün bunlar Ukraynalıların ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu hafta savaş 9. ayına giriyor ve şimdiden yaklaşık 10 milyon insan akut stres, anksiyete, depresyon, madde kullanımı ve sonrası gibi ruhsal bozukluklar, travmatik stres bozukluğu riski altında.” diye bitirdi.

Ukraynalı mülteciler: En son haberler

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi’ne göre, yaklaşık 4.5 milyon Ukraynalı mülteci şu anda Avrupa ülkelerinde çeşitli koruma programları kapsamında kayıtlı durumda ve bunların çoğu Ukrayna’nın sınırındaki Slovakya, Polonya, Macaristan ve Romanya gibi AB ülkelerinde.

Avrupa Komisyonu, Ukraynalı mültecileri kabul etme ve koruma sağlama kurallarını bir yıl daha uzatacak .

Ayrıca Doğu Avrupa ülkeleri, kışın soğuğu ve Rusya’nın enerji tesislerine yönelik saldırıları nedeniyle yeni bir mülteci dalgası almaya hazırlanıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com