Ukrayna cumhurbaşkanının yetkilerini genişletmek için oylama yapıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Verkhovna Rada cumhurbaşkanlığı yetkilerinin anayasal olarak genişletilmesine oyladı ve Anayasa’da değişiklik yapılmasını öngören tasarıyı Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi.

3 Eylül 2019’da 1014 sayılı ilgili kararın kabulü yönünde 282 milletvekili oy kullandı.

Ubr.ua‘nın verdiği habere göre tasarı, Ukrayna Anayasası’nın 106. Maddesinde, başkanın hakları ile alakalı iki yeni alt-paragrafı düzenlemeyi teklif ediyor:

1- Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu’nu (NABU) oluştururken, NABU ve Devlet Soruşturma Bürosu (GBR) başkanlarını atamak ve görevden almak;
2- Belirli alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin faaliyetlerini düzenleyen, izleyen ve kontrol eden bağımsız düzenleyici kurumlar oluşturmak ve bunların bileşimlerini tayin etmek.

Ayrıca bakınız: Zelenskiy, Ukrayna halkının meclise yasa teklifi verebilmesini istiyor

Zelenskiy‘nin Anayasa Mahkemesi temsilcisi Fyodor Venislavski, mevcut yasaya göre cumhurbaşkanının atama ve görevden çıkarma, ayrıca bazı düzenleyici organlar oluşturma hakkına sahip olduğunu, ancak Anayasanın devlet başkanının yalnızca ülkenin ana yasasında öngörülen yetkileri kullanmasını sağladığını belirtti.

“Bu temelde, Ukrayna Anayasa Mahkemesi, Ulusal Kamu Hizmeti ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu hakkındaki düzenlemelerin Ukrayna Anayasasına uymadığını kabul etti. Dolayısıyla, bu tür organları yaratma ve bunları cumhurbaşkanı tarafından kurabilmenin sağlanması için, 106 nolu maddenin bu hükme eklenmesi önerilmektedir.” dedi.

Venislavski’ye göre, mevcut yasalar cumhurbaşkanının atama hakkına sahip olduğunu, NABU’nun müdürünü ve SRB’nin müdürünü görevden aldığını belirtti. Prosedürlere göre cumhurbaşkanının 106. maddeye göre bu makamlara tayin etme yetkisi yok.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com