SBU, Kiev’de sabotaj hazırlığı yapan bir FSB ajanını tutukladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

SBU karşı istihbaratı, FSB tarafından sabotaj hazırlamak için Kiev’e gönderilen bir Rus ajanını tutukladı. Kişi, savaş başlamadan önce Kiev’e gönderildi.

SBU raporuna göre saldırgan, RusyaFederal Güvenlik Servisi’nin (FSB)’nin başkent bölgesindeki Savunma Kuvvetlerinin hareket ettiği yerler ve güzergahlar hakkında istihbarat toplama görevini yerine getiriyordu. Ukrayna ordusuna karşı aktif sabotaj planlamak ve hazırlamak için aldığı bilgileri düşmana iletmekle görevlendirilmişti.

Soruşturma sonucunda, suç ortağının, 2014 yılında İçişleri Bakanlığı saflarından ihraç edildikten sonra Sivastopol’da kalan, dağılmış milislerin eski bir çalışanı olduğu ortaya çıktı. Saldırgan, Kırım’ın işgali sonrasında işgalcilerin safına geçti.

Ajan, tam ölçekli işgalden bir ay önce Kiev’e gönderildi. Akraba ziyareti kisvesi altında bir süre uykuda kaldı ve harekete geçme emri aldığında SBU tarafından gözaltına alındı.

SBU “Düşman ajanı, Rus özel servislerinin eğitim merkezleri temelinde operasyonel muharebe eğitimi aldı ve Ukrayna makamlarının kontrolü altındaki bölgeye nakledilmesi bekleniyor. Saldırganın tam ölçekli işgalin başlangıcından neredeyse bir ay önce aldığı emir tam olarak buydu.” dedi.

Aynı zamanda, ajan tek başına hareket etmeyerek geniş bir muhbir ağı oluşturmaya çalıştı. Bunun için eski kolluk kuvvetleri ve suç çevrelerinin temsilcileri arasındaki bağlantılarını kullandı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com