Almanya, Kuzey Akım 2 sertifikasyon sürecini durdurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Almanya, Putin’in son kararları üzerine Kuzey Akım 2 sertifikasyon sürecini durdurma kararı aldı. Karar Almanya Başbakanı Olaf Scholz Salı günü gazetecilere verdiği demeçte bildirildi.

Scholz, federal hükümetin gaz boru hattını onaylama sürecini durdurduğunu ve “bu sertifika olmadan Kuzey Akım 2’nin başlatılamayacağını” söyledi.

Şansölye, Salı sabahı Ekonomi Bakanı Robert Habek’e Federal Şebeke Ajansı’na süreci durdurması ve yeni faktörleri dikkate alarak enerji arz güvenliği risklerini yeniden değerlendirmesi talimatını vermesini söyledi. Şansölye, bunun teknik bir konu olduğunu, ancak sertifikasyon sürecinin başarısız olması için yasal açıdan gerekli olduğunu açıkladı.

Biden, “LDNR” ye yatırım ve finansmanı yasaklayan bir kararname imzalayacak

Scholz, “Bu aşamada, ilk yaptırımların etkisiyle, daha fazla tırmanmayı ve dolayısıyla bir felaketi önlemek önemlidir” dedi.

Almanya’nın enerji arzının dörtte birinin şu anda gaza bağlı olduğunu, bu gazın yaklaşık %50’sinin Rusya kaynaklı olduğunu kaydeden başbakan, ayrıca Almanya’nın uzun zamandan beri gaza olan bağımlılığını azaltmaya başladığını söyledi.

Scholz, durumun çok gergin olduğunu, Rus birliklerinin son haftalarda bulundukları yerde kaldığını, tam ölçekli bir saldırı gerçekleştirmek için yeterli olduklarını ve “gelecekte durumun nasıl gelişeceğini kimse söyleyemez” dedi. Ona göre NATO ve AB bu ortamda hızlı hareket etmelidir. Berlin ve ortaklarının yasadışı “cumhuriyetlerin” tanınmasını “kabul etmediklerini” vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com