Ukrayna’da evlilik yoluyla göçmenlik iznine sıkı kontrol geliyor. Neler kontrol edilecek?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Eşlerin birbirlerini anlayabilecekleri bir dilde konuşmamaları halinde, Ukrayna vatandaşları ile evli olmaları, kendilerine göçmenlik izni verilmesine esas teşkil etmeyecektir. Peki diğer maddeler nelerdir?

Ukrayna’nın “Göç Yasası”nda değişiklik yapılmasına temel teşkil eden 6516 sayılı yasa tasarısının kabul edilmesine ilişkin karar taslağı Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından geliştirildi.

Tasarı, özellikle, hayali evlilikler temelinde kendilerini Ukrayna topraklarında yasallaştırmaya niyetli kişilere göçmenlik izni vermeyi reddetme konusuna yasal düzenleme getiriyor.

Zelenskiy, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısının ardından halka seslendi

Bu amaçla, bir kişinin Ukrayna vatandaşı veya bir göçmenle evli olması halinde aşağıdaki koşullara göre göçmenlik izni verilmesi için yeterli görülmeyecektir.

  • Yabancı bir devletin kanunlarına göre Ukrayna dışında bir evliliğe girişte, eşlerden birinin evliliğe rıza gösterme karşılığında maddi tazminat kabul etmesi zorunlu değilse;
  • Eşler birlikte yaşamıyor veya ortak bir haneye sahip değillerse;
  • Eşler evlenmeden önce tanışmamış veya iletişim kurmamışsa;
  • Eşler birbirlerinin anlayacağı bir dil konuşmuyorlarsa;
  • Eşlerden birinin daha önce bir Ukrayna vatandaşı veya göçmenlik izni verilmesi için temel olarak kabul edilmeyen bir göçmen ile evli olması durumunda;
  • Eşlerden her birinin diğer eşin kişisel verileri (doğum tarihi ve yeri, ikamet yeri, eğitimi, iş yeri, uzmanlık alanı, dini, yakın akrabaların varlığı, yaşam özellikleri ve tercihleri) hakkında bilgisinin olmaması durumunda;
  • İçlerinden biri göç etmek için izin başvurusunda bulunduğunda karı kocanın orada bulunmaması halinde;
  • Bu maddede tanımlanan koşulları doğrulamak için her bir eşin görüşme ve yazılı testlerden geçmesi için yazılı onay vermeyi reddetmesi durumunda.

Yukarıdaki koşullar doğrulanırken, bir yabancıyla veya vatansız bir kişiyle (Ukrayna’daki yabancı bir diplomatik kuruma göçmenlik izni başvurusunda bulunan bir başvuru sahibinin görsel olarak tanımlanmasına izin verecek bir video konferans sistemi kullanılması dahil veya böyle bir başvuru yaptıktan sonra) görüşmeler yapılacaktır. Ukrayna topraklarında başvurusunu bırakmış, diğer eşler, diğer kişilerle görüşerek, ilgili gerekli bilgilere sahip olduklarına inanmak için yeterli gerekçeleri varsa ve mevcudiyeti hakkında bilgi almak / göçmenlik için izin vermeyi reddetme gerekçesinin olmaması için ilgili devlet makamlarına talepler gönderilecektir.

AB’den, Rusya’nın “LDNR”yi tanımasına tepki: Uluslararası hukukun açık ihlalidir

Yenilikler, SBU tarafından 2018-2020 göç durumunun analizine dayalı olarak yapılan göç süreçlerinin izlenmesine göre, yabancıların evlilik yoluyla yasallaştırılması yönteminin daha yaygın hale geldiği tespitinden kaynaklanmaktadır. Son iki yılda, Afganistan, Pakistan, İran, Irak (yasadışı göçmenlerin menşe ülkeleri) vatandaşlarının, Ukrayna vatandaşları veya Ukrayna vatandaşları ile evlilikle bağlantılı olarak aile birleşimi bahanesiyle Ukrayna’ya nakledilmesine yönelik girişimlerin sayısı. Ukrayna’da daimi ikamet hakkı birkaç kez arttı.

Buna ek olarak proje, Ukrayna topraklarında yasal olarak ikamet eden yabancılar tarafından yapılan göçmenlik izni başvurularının değerlendirilme süresini bir yıldan 6 aya indirmeyi teklif ediyor ve göçmenler için kotalar hakkında bir kural getiriyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com