Zelenskiy, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısının ardından halka seslendi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinin işgal altındaki bölgelerinin “bağımsızlığını” tanıma kararları sonrasında düzenlenen Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısının ardından bir konuşma yaptı.

Geceyarısından sonra geç saatlerde tamamlanan toplantı sonrasında ulusa sesleniş konuşmasını yapan Zelenskiy’nin videosu Cumhurbaşkanlığı sitesinden yayınlandı. Konuşmada Zelenskiy nelerden bahsetti?

“Rusya, Donetsk ve Lugansk bölgelerinin işgal altındaki bölgelerinin “bağımsızlığını” tanıma kararlarıyla Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ediyor ve 2014’ten beri orada bulunan Donbass’taki birliklerini yasallaştırıyor.”

“Ukrayna, Rusya Federasyonu’nun son eylemlerini açık bir şekilde devletimizin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlali olarak nitelendiriyor. Bu kararların sonuçlarının tüm sorumluluğu Rusya’nın siyasi liderliğine aittir.”

“Donetsk ve Luhansk bölgelerinin işgal altındaki bölgelerinin ‘bağımsızlığını’ tanımak, Rusya’nın Minsk anlaşmalarından tek taraflı olarak çekilmesi ve ‘Normandiya Dörtlüsü’ içindeki kararları görmezden gelmesi anlamına gelmektedir.”

“Durumu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüştüm. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir telefon görüşmesi yapmayı planlıyorum.”

“Barışçıl çabaları baltalıyor ve mevcut müzakere formatlarını yok ediyor. Rusya, bugünün ve yarının olası çözümleri ile 2014’ten beri Donbass’ın işgal altındaki bölgelerinde bulunan birliklerini yasallaştırıyor. Sekiz yıldır savaşı destekleyen bir ülke barışı sürdüremez.”

“Sonrasında ne olacak? Barış istiyoruz ve eylemlerimizde tutarlıyız. Bugün, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Budapeşte Memorandumu temelinde BM Güvenlik Konseyi üye ülkelerine derhal istişarelerde bulunma talebiyle bir talep gönderdi.”

“Provokasyonları ve daha fazla tırmanmayı önlemek için AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu’nun tam çalışması konusunda ısrar ediyoruz.”

“Ortaklarımızdan net ve etkili destek adımları bekliyoruz. Kimin gerçek dostumuz ve ortağımız olduğunu ve kimin Rusya Federasyonu’nu sözlerle yıldırmaya devam edeceğini görmek çok önemli”

“Siyasi ve diplomatik bir çözüme bağlıyız ve provokasyonlara boyun eğmiyoruz. Sınırlarımız güvenli bir şekilde korunmaktadır. Ortaklarımız bizi destekliyor. BM Şartı’nın 51’inci maddesine göre, Ukrayna, bölgesel savunma sistemi tarafından oluşturulan bireysel ve toplu olarak kendini savunma hakkını saklı tutmaktadır.”

“Saldırgan birliklerin provokasyonları ile saldırılarını açıkça ayırt edebiliyoruz. Bizim için ortada bir gerçek var. Ve gerçeği sizden asla saklamayacağız. Durumda bir değişiklik gördüğümüz anda, bir artış gördüğümüz anda tüm riskleri, tüm bunları bileceksiniz. Şu anda kaotik eylem için bir neden yok. Bunu böyle tutmak için her şeyi yapacağız.”

“Uzun zamandır her şeye hazırdık. Ama uykusuz bir gece geçirmeniz için bir sebep yok”

“Biz kendi toprağımızdayız. Hiçbir şeyden ve hiç kimseden korkmuyoruz. Kimseye bir şey borçlu değiliz. Ve kimseye bir şey vermeyeceğiz. Toprağımızın tek bir parçasını, tek bir kişiyi bie. Ve bundan eminiz. Çünkü şimdi Şubat 2014 değil, Şubat 2022. Başka bir ülke. Başka bir ordu. Bir amaç. Bu dünya. Ukrayna’da barış!”

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com