The Washington Post: Rusya kaybediyor. Bu, Putin’i daha da tehlikeli hale getirebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
foto: REUTERS

The Washington Post’un yayın kurulu tarafından dile getirilen görüşe göre savaşın gidişatı açıkça Rusya’nın aleyhine değişiyor ve Kremlin liderinin en azından bazı hedeflerine ulaşma şansı giderek azalıyor.

The Washington Post Putin’in “B” planının başarısızlığının olası sonuçlarını değerlendirdi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (Batı silahlarının zamanında ve büyük miktarda teslimatıyla desteklenen) sert direnişi karşısında, Rus ordusu Harkov’dan Putin’in silmeye çalıştığı sınıra kadar geri çekildi ve Lugansk bölgesi üzerinde yoğunlaştı.

Cannes Film Festivali’nin açılışında konuşan Zelenskiy “Büyük Diktatör” filmini hatırlattı

Ancak bu bile tükenmiş, kötü yönetilen Rus kuvvetlerinin yeteneklerinin ötesinde kalabilir. Aksine, bu savaştaki bir sonraki devrilme noktasının, Ukrayna’nın şu anda Rusya tarafından ele geçirilen güney ve doğusunun bir bölümünü kontrol altına alacak olan genişletilmiş bir Ukrayna karşı saldırısı olması daha olasıdır.

Gazeteciler, Batı’nın Ukrayna ile Rusya arasında bir ateşkes müzakereleri yapması için şu anda savaş süresini kısaltmaya çalıştığını vurguluyorlar. Bahsettikleri ülkeler özellikle Fransa, Almanya ve İtalya.

Gazetecilere göre bu yıkıcı savaşı kısaltma arzuları anlaşılabilir bir durum, ancak Putin tamamen mağlup edilmeden ve belki de o zaman bile üzerindeki baskıyı azaltma riskleri çok yüksek.

Putin’in muhtemelen uzun süreli bir savaşa hazırlandığını ve Donbass dışındaki hedeflerinden vazgeçmeyeceğini belirten Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Gaines’in 10 Mayıs’taki kongre ifadesinde açıkça ortaya çıktı. Gaines, Putin’in görüşmeleri sadece zaman kazanmak için kullandığını ve gıda kıtlığı, enflasyon ve kötüleşen enerji fiyatları arasında yaptırımları hafifletmek için AB ve ABD’ye güveniyor gibi göründüğünü söyledi.

Putin önümüzdeki günlerde Türkiye’yi ziyaret edebilir

Uzmanlara göre, savaş Moskova’ya Stalin döneminin atmosferini geri getiriyor. İnsanların birbirilerini ihbar etmeleri yeniden alışkanlık haline geldi ve düşüncelerini ifade etme korkusu yakın arkadaş çevrelerine bile nüfuz etmeye başladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com