Savaş sebebiyle Ukrayna’da 15 binden fazla kişinin kayıp olduğu düşünülüyor.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Kayıp Kişiler Komisyonu (ICMP) Direktörü Matthew Holliday, Ukrayna’daki savaş sırasında şimdiden 15 binden fazla kişinin kaybolduğunu söyledi. Kayıp kişilerle alakalı bildirimde bulunulabilecek ihbar hatları oluşturuldu.

Reuters’de çıkan habere göre 1990’lardaki Balkan savaşlarından sonra kurulan Lahey merkezli örgüt, Ukrayna’nın kayıp kişileri belgelemesine ve takip etmesine yardımcı olmak için Temmuz ayında Kiev’de bir ofis açtı.

ICMP Avrupa Program Direktörü Matthew Halliday, kaç kişinin zorla yerinden edildiğini, Rusya’da gözaltına alındığını, canlı ve ailelerinden ayrı tutulduğunu veya ölüp derme çatma mezarlara gömüldüğünün bilinmediğini söyledi.

SBU, Kiev’de sabotaj hazırlığı yapan bir FSB ajanını tutukladı

Halliday, Ukrayna’daki kayıp kişileri soruşturma sürecinin çatışmalar sona erdikten sonra bile yıllarca devam edeceğini söyledi.Yetkililerin yalnızca Mariupol şehrinde yaklaşık 25,000 kişinin ya ölü ya da kayıp olduğunu tahmin ettiği göz önüne alındığında, 15,000 rakamının ihtiyatlı olduğunu söyledi.

Holiday, “Rakamlar çok büyük ve Ukrayna’nın karşı karşıya olduğu zorluklar şaşırtıcı. Ayrıca, Rusya Federasyonu’na karşı da devam eden bir savaş yürütüyorlar.” dedi.

ICMP, DNA örneklerini bir veritabanında saklayarak ve akrabalarıyla eşleşme arayarak, eski Yugoslavya’daki çatışmalar sırasında kaybolduğu bildirilen 40,000 kişiden 27,000’den fazlasını tespit ettiğini söyledi.

Kiev’de ICMP, DNA örnekleri toplamaya başladı ve savcıların savaş suçları davaları oluşturmasına da yardımcı olacak çok yıllı bir süreç için kapasite geliştiriyor.

Kayıpların, ölenlerin büyük çoğunluğunun savaş suçlarının kurbanı olduğunu ve faillerin hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Halliday, “Şu anda önemli olan, mümkün olduğu kadar çok kişinin kimliğinin tespit edilmesini sağlamak için tüm doğru adımları atmak” dedi.

Ukrayna’da kayıp kişiler için oluşturulan ihbar hatları

Ukrayna’nın bölgelerinde Kayıp Şahıslar Komiserliği’nin 0 800 339 247 numaralı yardım hattından ulaşılabilen bölgesel merkezleri bulunmaktadır.

Kayıp kişiler doğrudan telefonla şu numaraya bildirilebilir: (099) 792-01-26.

Hafta sonları, Viber ve Telegram’dan kayıp kişi bildirimi bulunabilecek numara: (095) 896-04-21.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com